Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Povidla vařili v černé kuchyni, poputují na Slavnosti vína do Hradiště

Už poosmnácté uspořádaly v sobotu 2. září odpoledne členky pěveckého sboru Tetičky v areálu starobylého Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí akci Vaření trnek s lidovým jarmarkem.

3.9.2017
SDÍLEJ:

Povidla vařili v černé kuchyni Muzea Na Mlýně v Dolním Němčí, poputují na Slavnosti vína do Hradiště.Foto: Deník / Bohun Pavel

 Zatímco však jarmareční nabídka se během let smrskla na sobotní pouhé dva stánky před vraty areálu, zájem lidí o výrobu povidel jako v dobách našich prababiček a k tomu o doprovodný program na nádvoří starobylé usedlosti byl tradičně velký.

„To víte, lidé nekupují, a proto také prodejci výrobků lidových řemesel jezdí čím dál méně,“ stručně poznamenává k jarmarku jedna z členek sboru Tetičky a spoluzakladatelka Národopisného krúžku Dolněmčan Marie Ježková. S daleko větší chutí se pak rozpovídá o atraktivnější části sobotního odpoledne.

„Dnes v černé kuchyni Muzea Na Mlýně vaříme trnky ze sadu AGRO Okluky v Horním Němčí. Nevážily jsme je, ale bude jich okolo metráku, což by mělo stačit zhruba na dva kýble povidel,“ vysvětluje.

A právě velkou částí z nich se Dolněmčané chtějí prezentovat o týden později na Slavnostech vína a otevřených památek v Uherském Hradišti.

V recesistickém stylu se pak v Muzeu Na Mlýně linou některá vystoupení souborů a sborů. Humor nechybí ve scénce folkloristů z Oldněmčanu, ve zpěvech ženského sboru Plkotnice ze Suché Loze, stejně jako jej nepostrádají písničky hostitelských Tetiček.

„V Kunovicách jeden sedlák bohatý velice, nasadil si on kus řepy na čtyři měřice, okrajků bylo až hrůza, řepy enom půl voza, a než s ním dojel do Kvačic, neměl na voze nic…“ zpívaly Tetičky a publikum se pobaveně smálo. 

Mezi dalšími vystupujícími nechyběl mužský pěvecký sbor Dolněmčané, mužský sbor Hútek z Bánova či Dolněmčanská pětka.

Recept z povidel: Lepiduša (Netyje)


Ingredience: 1 kg brambor, 25-30 dkg hrubé mouky,
povidla, cukr, máslo, mák

Postup: Očištěné brambory uvaříme v osolené vodě, necedíme, ihned přidáme hrubou mouku a dobře promícháme. Část míchaných brambor rozetřeme na talíře, pomažeme oslazenými povidly, pokropíme rozpuštěným máslem. Rozetřeme druhou vrstvu brambor, povrch posypeme mákem, cukrem a dobře omastíme máslem.

Autor: Pavel Bohun

3.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Jan Hemza.

Expert podle soudu uvedl úmyslně nepravdu v posudku

Ilustrační foto.

Ve středu ve Slováckém deníku: Prvňáčci ze ZŠ v Hradčovicích

Kunovice kvůli naganskému expresu rozšíří prostory leteckého muzea

Pomalu se uzavírá osud bývalého vládního leteckého speciálu Tupolev Tu-154M, který dopravil české hokejisty coby vítěze olympijského turnaje z japonského Nagana v roce 1998 zpátky do Prahy.

Za podvodné půjčky může skončit ve vězení pětice lidí

Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality v posledních dnech sdělil pěti lidem obvinění z trestného činu podvod formou spolupachatelství. Hlavní aktérkou případu byla čtyřicetiletá žena z Uherskohradišťska, která je navíc obviněna ze zpronevěry.

Sebral auto a pak ho dvakrát naboural

Po zloději aut, který neumí moc dobře řídit, pátrají už déle než měsíc dopravní policisté na Uherskohradišťsku. Pachatel v pátek večer 6. září v ulici Dolní v Ostrožské Nové Vsi ukradl u rodinného domu vozidlo značky Renault Chamade.

V Bílovicích pořizují fotopasti kvůli černým skládkám

Papíry, igelity, ale i staré pračky a nevyužitý nábytek. Už několik týdnů je pravidelnou týdenní náplní práce uklízecích čet v Bílovicích likvidovat černé skládky, které vznikají u kontejnerů tříděného odpadu u místní točny, ale také v samém areálu tamního sběrného dvora.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení