Letos tam vaření trnek zpestřila přítomnost televizního štábu Slovenské televize.

„Točili tady pořad o příhraničí v souvislosti s oslavou jubilea 100 let existence Československa. Další část tohoto pořadu natáčeli v Muzeu pálenic ve Vlčnově,“ prozradil starosta Dolního Němčí František Hajdůch.

Vzhledem k tomu, že se Dolní Němčí stalo obcí Zlínského kraje roku 2018 a bude se rovněž povidly prezentovat nejen o následujícím víkendu na Slováckých slavnostech vína a otevřených památek, vařily členky pěveckého sboru Tetičky více trnek než obvykle.

„Povidla, která vaříme tradičně ve zdejším kotli, pocházejí z trnek z horněmčanských sadů Agro Okluky. Ze 130 kilo jsme uvařily tři kýble povidel. Okaté vdolky na stole v jizbě muzea pekly doma Tetičky,“ prozradila jedna z členek pěveckého sboru Marie Ježková.

V doprovodném programu bavila desítky návštěvníků v areálu Dolněmčanská pětka, zpívaly pěvecké sbory Slavkovjané, Dolněmčané, Tetičky, Národopisný krúžek Dolněmčan i dětský soubor Slatinka ze Suché Loze.

A jak to bylo v Dolním Němčí s deštěm?

„Na závěr, někdy kolem šesté navečer, jsme zazpívali společnou písničku, po ní se všichni zvedli, že půjdou domů a v tom začalo pršet,“ dodala Marie Ježková.

Recept na švestkový koláč s ořechy

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 120 g moučkového cukru, špetku soli, 220 g másla, žloutek.
Obloha: bílek, 750 g švestek, 3 vejce, 250 g smetany, 75 g cukru, lžičku skořice, 125 g mletých lískových ořechů, lžíci škrobové moučky, 2 lžíce moučkového cukru.

Postup: Z ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a chladíme 30 minut. Na vymaštění plechu vyválíme z těsta plát, pečeme při 190 stupních Celsia asi 12 minut. Necháme vychladnout a potřeme bílkem. Oddělíme vejce a z bílků ušleháme sníh. Žloutky smícháme se smetanou a cukrem, skořicí, ořechy, škrobem a vmícháme sníh. Těsto poklademe půlkami švestek a zalijeme připravenou zálivkou. Pečeme 30 minut. Po vychladnutí posypeme koláč cukrem.