Největší mariánský svátek Nanebevzetí Panny Marie přišlo na Velehrad oslavit na třináctou pouť Matice velehradské čtyři sta věřících. Hezkého letního času využili k tomu, aby do mariánského poutního místa připutovali k načerpání nových sil pěšky, auty, autobusy nebo třeba i na kole.

Duchovní program v poutní bazilice začal v deset hodin dopoledne mší svatou, jejímž hlavním celebrantem byl olomoucký arcibiskup a metropolita moravský Jan Graubner.

V homilii zdůraznil zejména potřebnou vděčnost lidí za nevyčíslitelná obdarování, která jim nebeská Matka poskytuje svými přímluvami u svého syna Ježíše Krista.

Parkování, ilustrační foto.
Na nebezpečném stání u havřické družiny se ani letos nic nezmění

Atmosféra matiční pouti byla sice ve srovnání s národní poutí méně okázalá, přesto posílila naděje členů Matice velehradské a věřící poutníky.

„Že nebylo centrum Velehradu obklopeno stánky s tradičním pouťovým zbožím, to mně vůbec nevadilo. Já se přišla do baziliky pomodlit a vzdát úctu Nanebevzaté Panně Marii. Ráda jsem se setkala s některými členy Matice velehradské, které jsem od únorové valné hromady neviděla,“ svěřila se osmdesátiletá Marie Charvátová ze Zlína.

Pouťovou slavnost si mohli v Zimním sále Stojanova gymnázia vychutnat děti, jejich rodiče a prarodiče. Loutkoherec a vypravěč pohádek Daniel Taraba je pobavil nevšedním nastudováním klasické pohádky Pták Ohnivák a liška Ryška. A bavili se při ní kluci, holky i dospělí.

„Tak zajímavou pohádku jsem ještě neviděla. Třeba jeho kolečkový kůň, na němž popojížděl a zpíval si. Zajímavá byla jeho netradiční marioneta liška Ryška,“ neváhala se svěřit desetiletá Anička.

Herec nejenže pohádku doprovázel zpěvem a hrou na kytaru, ale také velice šikovně zapojil děti do pohádkového děje. V rámci zábavného pořadu s názvem Kdo hledá, nalézá, který se odvíjel v klášterních zahradách, se Dan Taraba proměnil v Balonkového klauna.

Šéfredaktor Slováckého deníku Pavel Bohun
Subtropy? Pro naše švestky žádné požehnání