To se uskuteční ve dnech 18. až 20. července v poutním Velehradě. Smyslem shromáždění je podle organizátorů umožnit jim, aby prožili oslavu Světového dne mládeže (SDM) s církví.

Setkání totiž úzce navazuje na Světové dny mládeže (World Youth Day) v Sydney, které se konají ve dnech 15. až 20. července. „Do Sydney odletí z naší vlasti 230 účastníků. Protože do jihovýchodní Austrálie je hodně daleko a cesta je finančně náročná, vznikla myšlenka uspořádat a prožít Světový den mládeže společně se Slováky v naší vlasti. Spolu s našimi přáteli ze Združenia kresťanských spoločenstiev mládeže na Slovensku jsme se dohodli, že nejvhodnějším místem by měl být poutní Velehrad, který je dopravně dobře dostupný z České i Slovenské republiky a je v něm dostatečné zázemí pro velký počet účastníků,“ naznačil Vít Zatloukal, ředitel sekce pro mládež České biskupské konference.

Slovácko a Sydney vzájemně propojí telemost

Setkání se ponese v duchu názvu ActIv8 (aktivejt = aktivovat se, pohnout se, rozhýbat se k činnosti), který vychází z anglické zkratky motta XXIII. světového dne mládeže v Sydney.

Pro účastníky je připraven bohatý program, kromě koncertů a kulturních vystoupení to budou workshopy, přednášky, semináře, společné bohoslužby a modlitby. Velké pozornosti se bude jistě těšit telemost z průběhu Světových dnů mládeže v Sydney.

„Ačkoliv záměrem našeho setkání je položení důrazu na setkání české a slovenské mládeže po patnácti letech od rozdělení republiky, očekáváme, že na něj přijede delegace mladých z Polska a také z Maďarska, kde se bude v té době konat národní obdobné mládežnické setkání. Shromáždění mládeže ve Velehradě by se měl zúčastnit evropský komisař Ján Fígeľ a hejtman Zlínského kraje Libor Lukáš,“ dodal Zatloukal.

Pořadatelem akce bude Asociace křesťanských sdružení mládeže, Sekce pro mládež České biskupské konference, Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže, Sekcia pre mládež Konference biskupov Slovenska, Maltézská pomoc a Orel. Nad setkáním převzal záštitu metropolita moravský, olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Přečtěte si také:

Na Velehrad šlo tisíc poutníků

Pěší pouť na Velehrad už odstartovala



Zdeněk Skalička