„Je jich stále víc a jsou hodně neodbytní. Po jednom z nich jsem chtěl nějaký průkaz či potvrzení, které by stvrdilo jejich věrohodné zapojení do finanční sbírky. Pán s pokladničkou mi ale odpověděl, že nejsem policista a že se mi legitimovat nebude. Proto už těmto lidem nepřispívám,“ poznamenal Roman Zapletal.

Hradišťští městští strážníci obdrží ročně zhruba deset oznámení o pohybu podezřelých osob, jež vybírají ve městě příspěvky. „My tyto lidi prověříme tím, že po nich požadujeme potvrzení o schválení sbírky a další doklady, které jejich věrohodnost a oprávnění vybírat peníze na konkrétní věc prokáže. Podobným způsobem může požadovat tato potvrzení po dobrovolnících s pokladničkami i běžný občan,“ vysvětlil velitel městských strážníků Vlastimil Pauřík.

Jeho muži před časem museli zastavit při „práci“ dva takové dobrovolníky. „Jednalo se o mladé lidi, kteří ve městě vybírali peníze za prodej suvenýrů. Výtěžek prý putoval na charitativní účely. Neměli k tomu ale dostatečné oprávnění, proto jsme je vyzvali, ať svou činnost ukončí,“ podotkl Pauřík. Razantněji postupovali před pěti měsíci vůči dvacetiletému mladíkovi, který ve městě prodával noviny za dvacet korun. „Háček byl v tom, že se jednalo o noviny, které bylo možné v trafikách a venkovních speciálních schránkách získat zdarma. Jeho případ jsme vyřešili domluvou. Zřejmě si ji vzal k srdci, protože už se ve městě neobjevil,“ podotkl Pauřík.

Ten doporučuje, aby se lidé v případě pochybností o věrohodnosti dobrovolníků pracujících pro charitu neváhali obrátit na strážníky. „Uvítáme každý takový podnět. Nechceme nikoho odrazovat od přispívání na potřebnou věc, chápu ale, že se mezi lidmi s pokladničkami mohou objevit podvodníci,“ míní Pauřík, který doporučuje, aby se lidé se svými podněty obraceli na linku 156.

Pro povolení některých sbírek je nutné povolení městského úřadu, jsou ale i sbírky, na jejichž konání se povolovací nutnost nevztahuje. „Je proto velmi těžké odhalit mezi těmito lidmi podvodníky,“ připustil mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. Pochybnosti nad rozličnými dobrovolníky vybírající v ulicích příspěvky má i předseda okresní organizace Svazu tělesně postižených Uherské Hradiště Josef Balíček. Ten se domnívá, že žádný z takových dobrovolníků oficiálně nepracuje pro charitativní organizace či ústavy na Slovácku. Tvrdí, že si nedokáže představit, aby organizace, kterou zastupuje, vyslala své lidi vybírat peníze do ulic. „To považuji téměř za nedůstojné. Stejně jako my i ostatní podobné organizace na Slovácku žádají o příspěvky radnice nebo sponzory a můžeme jim za pomoc vystavit potvrzení. Osobně těm lidem na ulicích moc nevěřím a proto jim ani nepřispívám. Výjimkou je akce Bílá pastelka, která zajišťuje příspěvky pro nevidomé a o jejíž organizaci jsem dobře informovaný,“ podotkl Josef Balíček.

Zástupci Nadace Světluška, která organizuje mimo jiné charitativní sbírky na pomoc nevidomým, tvrdí, že své dobrovolníky pravidelně vybavují důležitými doklady. „Mají s sebou průkaz dobrovolníka s kontaktními údaji, případně potvrzení ze školy, kterou zastupují, a potvrzení o povolení takové sbírky. Při pochůzce v ulicích jsou oblečeni do specifických úborů broučků. S tím, že by se je nějaký podvodník zkusil napodobit, o tom nevím. S ničím takovým jsem se doposud nesetkala,“ podotkla zástupkyně ředitelky Nadace Světluška Šárka Jurásková.