„Náš dům byl v minulosti postižen povodní a na jeho základní rekonstrukci jsme využili všechny naše tehdejší finanční prostředky. Bohužel už nám nezůstalo na koupelnu. Využili jsme tehdy možnosti a zapůjčili si od obecního úřadu několik desítek tisíc, které nám hodně pomohly," popsala nečekanou výpomoc dvaačtyřicetiletá Markéta Frantová, která této možnosti využila v místě svého bydliště v Ostrožské Nové Vsi.

Na tuto variantu půjčky vzpomíná v tom nejlepším. „Půjčka od obecního úřadu byla tehdy za velmi příznivých podmínek. Co jsem navíc velmi uvítala, byl i proces schvalování, který byl oproti bankám hrozně jednoduchý, bez dokladování spousty papírů či bez nutnosti ručitele. Kdybychom opět potřebovali, určitě bychom do této formy půjčky šli znovu," uvedla Markéta Frantová.

V řadě měst a obcí na Slovácku nabízí svým obyvatelům finanční prostředky na opravy bytů či rodinných domů

Právě Ostrožská Nová Ves patří mezi obce, které tuto možnost nabízí svým občanům už dlouho. „Půjčky od obce jsme začali nabízet krátce po povodních v roce 1997, neboť jsme k tomu měli určené programy, například od Ministerstva pro místní rozvoj. Mezi léty 2000 a 2010 jsme poskytli půjčky devětašedesáti domácnostem. Od roku 2010 již vedeme vlastní Fond bydlení, ze kterého půjčujeme," objasnil místostarosta obce Pavel Botek.

Díky dlouhodobě zajetému systému tak dnes obec údajně půjčuje již především z úroků z vrácených půjček, které jsou doplněny povinným vkladem z rozpočtu obce, kterým musí novoveský úřad do Fondu bydlení přispívat.

Stejnou možnost mají také občané v sousedním Uherském Ostrohu, kde půjčují na úpravy bytu až 100 tisíc korun. „Začali jsme těsně po povodních v roce 1997, a jelikož se to osvědčilo, už jsme u toho zůstali, prozradila starostka Hana Příleská.

„Mimo to také nabízíme nenávratné příspěvky na demolici ve stejné výši, pokud se někdo rozhodne na území města postavit nový dům na místě domu starého. Tento příspěvek dáváme zhruba třem čtyřem stavebníkům ročně," dodala starostka Uherského Ostrohu.

Z Fondu rozvoje bydlení půjčuje na opravu a modernizaci bytů na území města i Uherské Hradiště. Zájemci mohou dostat částku dosahující až 80 procent celkových nákladů na opravu v maximální výši 500 tisíc korun. Doba splatnosti těchto půjček je šest let. „Od roku 1997 jsme poskytli celkem 626 úvěrů v hodnotě 135,5 milionu korun," sdělil konkrétní čísla mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma. I v tomto případě jsou zdrojem půjčovaných financí především úroky z úvěrů a peněžní vklady města.

Svým obyvatelům půjčují rovněž ve Starém Městě. Od roku 1997 až do současné doby takto poskytnuté finanční prostředky posloužily k modernizaci 442 nemovitostí. Zapůjčit si je možné až 200 tisíc v případě bytu, u rodinného domu je částka dvojnásobná. Půjčka slouží k úhradě nákladů na opravy a modernizaci bytů a rodinných domů starších deseti let.

Smůlu naopak mají lidé v Hluku a Kunovicích, kde jsou odkázáni na standardní nabídky finančního trhu.