Ti však musejí zasahovat také u tragických případů, kdy není šance na úspěch veliká. Některé ze zajímavých zásahů Deníku přiblížil mluvčí krajské záchranky Petr Olšan.

„S aktuální houbařskou sezonou nám například zavolal muž, že snědl hřiby a bylo mu špatně. Ve stejnou dobu postihl problém i jeho jinde bydlící matku, a tak musely vyjíždět současně dvě záchranky do různých obcí na Slušovicku. Naštěstí se ukázalo, že oba nesnědli jedovaté houby, ale asi je zkonzumovali jen špatně upravené,“ uvedl Olšan.

K nutnému zásahu vyrazili lékaři i terénním vozem

V polovině července museli zase záchranáři vyrazit na pomoc ženě terénním vozem. „Vzhledem k tomu, že případ se stal v lese nedaleko Fryštáku, muselo tam vyjet speciální terénní vozidlo, které běžně nepoužíváme. Díky němu se naše posádka v obtížném terénu dostala až k ženě, ošetřila jí zraněnou nohu a odvezla ji na úrazovou ambulanci do zlínské nemocnice,“ nastínil Olšan.

S turistickou sezonou se pojí další z případů, který se odehrál v zoo Lešná. „Jedenáctiletý chlapec tam strčil ruku do automatu na krmivo pro zvířata, ale nemohl ji dostat ven. Na pomoc museli přijet i hasiči, kteří stroj rozebrali, aby končetinu vyprostili, pak jsme jej převezli k ošetření, “ uvedl Olšan.

Devětašedesátiletý muž ve Zlíně-Prštném zase nedávno dostal alergickou reakci po bodnutí sršněm. „Záchranáři tak museli tohoto člověka, který byl zmodralý a měl i problémy se srdcem, rychle odvézt pryč. I z toho důvodu, že sršni se mohli vrátit, což by zásah mohlo komplikovat,“ přiblížil Olšan.
Samostatná kapitola jsou podle něj výjezdy k rodičkám a těhotným. Letos se prý staly už nejméně čtyři případy, kdy posádky pomáhaly rodit v terénu nebo v sanitce.

„Pamatuji si, jak jsme přebrali rodičku, která prokazovala známky brzkého porodu. Dorazili jsme před porodnici, ale na sál jsme to už nestihli, takže jsme ženu odrodili v sanitce. Narodil se krásný chlapec a vše proběhlo bez komplikací,“ zavzpomínal Olšan.

Často prý záchranářům u různých případů pomůže, když je v poskytnutí první pomoci aktivní i ten, kdo zraněného nebo zkolabovaného člověka najde. „Laická pomoc je důležitá. Například 20. července pomohli kolemjdoucí ve spolupráci s našimi dispečerkami na telefonu oživit ženu z Vizovic, která zkolabovala. Pokud by nepomohli, těžko bychom ji zachránili, přestože posádka dorazila ve stanovených patnácti minutách,“ podotkl mluvčí.

Ženě zachránil život její telefonát s příbuznou

O zajímavé situace není nouze ani na operačním středisku záchranky. „Před nedávnem převzaly naše operátorky telefonát od střediska z Teplic v severních Čechách. Na drátě byla žena, která předtím volala se svojí příbuznou ze Zlína. Ta během hovoru zkolabovala a díky paní z Teplic se podařilo navést záchranáře na její adresu a ženu v kritickém stavu transportovat do Baťovy nemocnice. Některé nezvyklé případy naopak přes rychlý příjezd záchranářů nemohou dopadnout dobře a naopak testují jejich psychickou odolnost. „Zažil jsem už zásah u člověka přejetého vlakem. Před týdnem se stala například na Zlínsku tragická nehoda, kdy měla žena rozpolcenou lebku,“ naznačil Olšan. Člověk se prý přesto snaží pomoci, jak to jde. „Závažnost a tragičnost případů si kvůli nutnosti rychlého zásahu naštěstí nelze příliš připouštět,“ vysvětlil Olšan. Všichni krajští záchranáři podle něj zvládají psychickou zátěž zatím bez problémů.

„Žádný z pracovníků záchranku za sedm let, co tu působím, z tohoto důvodu neopustil,“ uzavřel mluvčí záchranářů Olšan.