„Tento trend je pro nás velmi potěšující a jsme za něj vděční. Vážíme si přízně a důvěry nastávajících rodičů, a přejeme pevné zdraví jim i jejich dětem. I nadále zachováme empatický, profesionální přístup nejen k rodičkám, ale ke všem pacientkám, které budou péči našeho Porodnicko-gynekologického oddělení potřebovat," prohlásil ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

V porodnici Uherskohradišťské nemocnice přišla během týdne na svět troje dvojčata.
Hned troje dvojčátka v jednom týdnu. V hradišťské porodnici se zadařilo

Celkem se v Uherském Hradišti loni uskutečnilo 1 502 porodů.

„Zvládli jsme i jedenáct porodů, při kterých se maminky právě potýkaly s onemocněním covid-19, což pro ně i pro nás bylo velmi náročné. Byla to nová zkušenost a tyto covidové porody samozřejmě provázely přísnější epidemiologická pravidla, kdy musel být personál po celou dobu péče o maminku v ochranných oblecích. Všechny porody proběhly bez komplikací jak na straně maminek, tak i novorozených dětí,“ prozradila Soňa Pánková, primářka Porodnicko-gynekologického oddělení Uherskohradišťské nemocnice.

Mezi narozenými dětmi bylo výrazně více chlapců, těch bylo celkem 795, děvčátek tam přivedli na svět 716.

Pro kluky vybírali rodiče nejčastěji jména Jakub (v 41 případech), a Matyáš (38), u děvčátek vítězily Natálie (28) a Anna (25).

Ilustrační foto
Tomáš. První miminko roku se v Hradišti narodilo v devět ráno

Letošní první porod v Uherskohradišťské nemocnici na sebe nedal dlouho čekat. Chlapeček Václav se tam narodil už na Nový rok ve čtyři hodiny ráno, při porodu vážil 3300 gramů a měřil 50 centimetrů. Jeho maminka Marcela Procházková bydlí ve Tvarožné Lhotě.

Prvním letošním uherskohradišťským občánkem je Nela Machálková, která se narodila v pondělí 4. ledna, po porodu vážila 3580 gramů a měřila 52 centimetrů. Je druhým dítětem maminky Moniky Machálkové.