Podle slov Vlastimila Langra, mluvčího hradišťské nemocnice, je to vlivem porodů žen okolo třiceti let. „Nyní u nás rodí nejvíce žen v průměrném věku třicet let. Jsou to ty nejsilnější ročníky 1972–1976. Proto je tolik dětí,“ prozradil Langer.

Letos se v Uherském Hradišti narodila už čtyři dvojčata, vloni pouze dvě. Před dvěma lety jich však bylo dokonce šest. Matka posledních dvojčat narozených v hradišťské porodnici Barbora Kopuncová, bydlí v Míkovicích. „Děti se narodily 22. května. Dvojčata máme v rodině. Při porodu nebyly žádné komplikace, jsem spokojena s hradišťskou porodnicí,“ sdělila Kopuncová.

„Poslední trojčata se u nás narodila v roce 2003,“ dodal Langer. Tito tři sourozenci bydlí také v Míkovicích a jsou jim už čtyři roky.

Z celorepublikových údajů vyplývá, že 58 procent dvojčat se narodí metodou asistované reprodukce, 22 procent dvojčátek přijde na svět po umělém oplodnění a zbývajících dvacet procent se narodí přirozenou cestou. Vícečetná těhotenství však podle slov lékařů provází také mnohem více komplikací. Hrozí zde riziko předčasného porodu, kratší délka trvání těhotenství, které bývá ve většině případech zakončeno císařským řezem. U vícečetných těhotenství se vyskytuje zpravidla nižší hmotnost novorozenců.