„V polovině listopadu, jakmile se otevřela dárková brána, vybrala jsem si pana Josefa a dcerka paní Janu. Líbilo se jí, že má paní Jana ráda sladkosti jako dcera,“ přibližuje Hana Děcká listopadovou přípravu na návštěvu Domova pro seniory v Nezdenicích.

V prosinci, jakmile přišel den D, vyrazila s dcerkou na návštěvu.

„Procházíme Domovem pro seniory, a jakoby na nás pan Josef čekal. Sedí na sofa před svým pokojem. Následuje krátké představení a dlouhé vyprávění muže, který už v Domově pro seniory tráví neuvěřitelných třicet let svého života,“ poznamenává Hana Děcká.

Následuje návštěva paní Jany. Ta je kvůli zlomenému krčku upoutána na lůžko. Po úvodním překvapení z příchodu návštěvnic přichází dlouhé povídání o jejím životě, ale i společné sledování hokeje.

„Byly to velmi silné zážitky, jak pro mou dceru, tak i pro mne, která jsem k věku Josefa a paní Jany o něco blíž. Po této návštěvě se mi vybavila slova mé babičky: Važ si vždycky starších lidí, vstaň před hlavou šedivou, dnes jsi tím čím oni byli, budeš tím čím oni jsou," prozrazuje Rudičanka Hana své pocity ze své první role Ježíškova vnoučete.

Jiří Pavlica
Pavlica o koncertě na Velehradě: Sprituál Kvintet se tam rozloučí s Moravou