„Podle posledních informací bychom mohli tyto stroje skutečně získat. Prozatím není ale přesně rozhodnuto, kdy by k tomu mělo dojít, jakým způsobem bychom je využili a kdo by na nich jezdil,“ sdělila mluvčí hradišťských policistů Jitka Zámečníková.

Na silnice v Česku by mělo na jaře letošního roku vyrazit celkem 70 policejních motocyklů. Vybavení silnými stroji má být pro policii účinným prostředkem zejména proti motorkářům. Ti často porušují předpisy a díky síle svých jednostopých strojů policistům v mnoha případech s úspěchem unikají. Policejní yamahy mají být vybaveny nejmodernější technikou včetně radarů na měření rychlosti. Podle posledních informací by si tyto nové motorky mohli policisté převzít už za několik dnů na brněnském Masarykově okruhu.

Někteří strážci zákona ale k nákupu nových motocyklů vyjadřují rozpaky.

„V tomto provedení jsou hodně nepraktické. Pokud budou vybaveny speciálními policejními brašnami, může tím utrpět jejich stabilita. Dnešním trendem je také vybavení motorek s převodem kardanu. Ten totiž umožňuje snadnější údržbu. Převod, kterým budou vybaveny nové stroje, ale vyžaduje mnohem složitější a finančně náročnější údržbu. Nikdo se nás ale na názor neptal a stroje dostanou kraje přidělené bez předešlé konzultace s uživateli,“ sdělil policista, který si kvůli obavám z postihu zaměstnavatele přál zůstat v anonymitě.

Oslovení řidiči silných motocyklů ale z policistů strach nemají. „Ten, kdo jezdí ukázněně, se postihu nemusí obávat. A zkušeného motorkáře policista na motorce dožene jen stěží. Majitelé motorek mají zpravidla značné zkušenosti a vědí, jak a kam policistům zmizet,“ domnívá se Radek Ježek. Česká policie také modernizuje další techniku. V listopadu převzala prvních 680 automobilů z celkových 3500. Kompletně by měli být těmito vozy ochránci zákona vybaveni do roku 2011.