Hlavní role? Šéf Územního odboru policie Uherské Hradiště Bronislav Šabršula, který se podle všeho dostal do vážného sporu s vedením krajské policie.

Ve vzduchu létají silná slova a dokonce prý také trestní oznámení. O tom, že neshody překročily běžnou rovinu, svědčí i to, že případem se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

„Mohu potvrdit, že jsme oznámení obdrželi a zabýváme se jim. Více v tuto chvíli sdělovat nelze,“ řekla Deníku mluvčí GIBS Ivana Nguyenova.

O co přesně má jít?

Šéf uherskohradišťské policie Bronislav Šabršula čelí podle informací Deníku podezření, že porušoval pracovní kázeň. V policejních kuloárech se dokonce spekuluje o tom, že má problémy s alkoholem.

Jisté je to, že řediteli krajské policie Jaromíru Tkadlečkovi došla trpělivost a snaží se situaci rázně řešit. A to i proto, že vysoce postavený policista z Uherského Hradiště nečelí podobnému podezření poprvé.

Samotný Šabršula ovšem jakékoli provinění kategoricky odmítá a vše považuje opět jen za smyšlené útoky na svou osobu.

Do ošemetné situace se ostatně dostal už před šesti lety. Tehdy jej policejní hlídka našla spícího v odstaveném autě, které překáželo provozu na křižovatce v Polichně na Uherskobrodsku. Dechovou zkoušku i lékařské vyšetření tehdy Šabršula odmítl s tím, že auto neřídil.

Ilustrační foto
Důchodci na Zlínsku příspěvek vítají, jen by prý měl být přidělen spravedlivěji

„Nikdo jiný uvnitř ale nebyl,“ upozornila tenkrát mluvčí krajské policie ve Zlíně Jana Macalíková.

Inspektoři GIBS policistovi, který disponuje titulem doktora práv, nic nedokázali a dle zákona je tak na něj třeba pohlížet jako na nevinného.

„Nikdy jsem za volantem ani v pracovní době pod vlivem alkoholu nebyl a ani žádný takový incident nebyl kázeňsky řešen,“ hájil se Bronislav Šabršula.

Napjaté vztahy

Vztahy mezi ním a vedením krajské policie jsou ale od té doby napjaté a mezi policisty se hovořilo o tom, že krajské vedení čeká na jeho případnou další chybu. A právě k té mělo údajně dojít před několika dny. Podle několika věrohodných zdrojů měl totiž šéf uherskohradišťské policie opět porušit pracovní kázeň.

Deník se Bronislava Šabršuly zeptal, zda mu byl z kázeňských důvodů zamezen vstup do budovy Územního odboru Policie Uherské Hradiště.

„Není pravda, že mám zakázaný vstup do budov PČR. V současné době čerpám řádnou dovolenou až do 14. prosince letošního roku,“ ohradil se uherskohradišťský policejní šéf.

Na další dotazy týkající se jím údajně podaného trestního oznámení na vedení krajské policie neodpověděl. A mlčí také druhá strana.

„Policie České republiky a samozřejmě ani Krajské ředitelství policie Zlínského kraje nekomentuje v souladu se zákonem o služebním poměru nebo interními akty řízení jednotlivé úkony, postupy nebo kroky vůči konkrétním policistům. Tento postup platí i v případě vašeho dotazu,“ reagovala za krajskou policii její mluvčí Lenka Javorková.

Ilustrační foto
Podvodníci lákají od seniorů peníze. Vydávat se mnou za vnoučata i rodinné známé

Policie se nevyjádřila ani k trestnímu oznámení, které v souvislosti s případem prověřuje GIBS.

Podle některých zdrojů Deníku může v celé kauze hrát roli i to, že Bronislav Šabršula je členem Spolku Šalamoun. Předseda organizace, která se zaměřuje na poukazování chyb v české justici, John Bok ale případný střet zájmů odmítá.

„Vzhledem k jeho postavení u policie se jedná jen o pasivní členství. Může být poradcem, ale není seznamován se spisy a materiály probíraných kauz,“ vysvětlil pro Deník.

Z veřejně dostupné verze stanov Spolku Šalamoun ovšem neplyne žádná informace ani vysvětlení o dělení členství na pasivní a aktivní. Podle Boka jsou pracovní spory jen kontroverzí a „drobnými válkami policajtů“, které mohly být spojeny například s popsanou událostí, kdy byl Bronislav Šabršula přistižen, jak spí u obce Polichno na Uherskobrodsku.

„Nebylo mu prokázáno, že vozidlo řídil,“ připomněl předseda Spolku Šalamoun.

John Bok současně popřel, že by právní zástupci spolku řešili kauzy Bronislava Šabršuly.