„Předem jsme vytipovali asi čtyřicet podniků v celém okrese. Kontrolu jsme nakonec provedli pouze ve čtvrtině. Například v Musiclandu A, ve Společenském domě v Otrokovicích, na diskotéce ve Velkém Ořechově nebo na zábavě v Hřivínově Újezdu,“ uvedla mluvčí Zlínské policie Jana Bartíková.

Dodala, že v podnicích našli strážci zákona devětadvacet podnapilých dětí. „Nejvíce alkoholu nadýchala drobná sedmnáctiletá dívka, a to 2,14 promile. Vysokou hodnotu vysvětlila tím, že prý popíjela slivovici,“ doplnila Bartíková.

Zmínila, že k alkoholu se dostal i čtrnáctiletý chlapec, který byl o půlnoci na zlínské diskotéce a nadýchal 0,63 promile. „Ty nejmladší děti, nebo ty, které měly vysokou hladinu alkoholu v dechu, jsme předali přímo rodičům. Vybrané případy oznámíme na oddělení sociálně právní ochrany dětí a mládeže,“ sdělila mluvčí zlínské policie. Poznamenala, že ve dvou třetinách případů se podařilo zjistit, kdo přesně dětem alkohol poskytl. Tito lidé pak dostali pokutu. Ostatní byli předání do správního řízení na příslušné městské úřady.

Do preventivní akce bylo zapojeno pět desítek policistů, jak z pořádkové, dopravní policie, tak i z hlídkové služby či služby kriminální policie a vyšetřování. Zúčastnili se jí také tři psovodi a městští strážníci.

Vedení zlínské policie vyzvalo k účasti na akci také další subjekty, například Českou obchodní inspekci, hasičský záchranný sbor, krajskou hygienickou stanici či živnostenský odbor. „Také oni zjistili zásadní pochybení, například špatně označené hasicí přístroje, nedostatečně nebo vůbec vyznačené únikové východy,“ podotkla Bartíková.