„Musím říct, že mě toto rozhodnutí velice zklamalo. Domnívám se, že úředníci by tady měli být pro obyvatele města a pomáhat jim, aby se jim žilo líp, jenže tady to evidentně neplatí,“ posteskl si jeden z obyvatel dotčené ulice Jan Němec.

Proč úředníci nevyšli obyvatelům vstříc, vysvětlil místostarosta Zdeněk Procházka, který má dopravu ve městě na starosti.

„Směr byl z hlediska bezpečnosti zvolený správně, protože pokud řidič přijíždí od ulice 1. Máje, má přehled o pohybu lidí před hotelem Koníček i restaurací Pučalík. Pokud jede z druhého směru, z poza rohu mu mohou vejít lidé do cesty,“ argumentuje místostarosta.

Kašna na Masarykově náměstí
Hradiště založil před 760 lety Přemysl Otakar II.

S tím ale Jan Němec nesouhlasí. Podle něj je místo více rizikové právě ze směru zmíněného místostarostou.

„Absolutně nevidíte prostor před hlavním vchodem do restaurace hotelu Koníček, kde se nesporně koná daleko víc akcí než U Pučalíka. Pohybuje se tam mnohem víc lidí a riziko ohrožení zdraví a lidských životů je tak vyšší,“ je přesvědčený Jan Němec.

Iniciátor „petice“, pod kterou připojila svůj podpis velká většina dotčených obyvatel (všichni, co byli oslovení), se ovšem nevzdává. Stále věří, že půjde současný stav zvrátit. Po úřednících mimo jiné žádá jasné stanovisko policie, která by měla říct, že městem určený směr je jediný možný.

Ilustrační foto
Podívejte se, jak pracovali poslanci, kteří se ucházejí o vaši přízeň

Slovácký deník už před časem policii oslovil. Její stanovisko se přiklání na stranu obyvatel.

„Z pohledu bezpečnosti silničního provozu jsou obě varianty zjednosměrnění stejně bezpečné,“ tlumočila vyjádření dopravních policistů mluvčí Lenka Javorková. Policejní statistiky navíc v tomto místě za poslední léta neevidují žádnou dopravní nehodu. Mluvčí ještě dodala, že změnu směru lze provést, pokud existuje například veřejný zájem.

Jan Němec se domnívá, že s ohledem na počet lidí, kteří se k jeho žádosti připojili, tento veřejný zájem jednoznačně vznikl. Na město proto minulý týden zaslal svou reakci a vyzval úředníky k dalšímu jednání.

Už více než čtvrt roku fungující jednosměrka mezitím naštvala obyvatele ulice Pplk. Vladimíra Štěrby, do které před zákazem vjezdu řidiči odbočují.

Ilustrační foto.
Volby 2017: Víte komu dáte svůj hlas?

„Předtím byl naší ulicí průjezd zakázán, teď tady jezdí spousta aut, je to katastrofa. Silnice je strašně úzká, takže se tady auta vyhýbají přes chodníky. Pánové z města by sem měli přijít a vyzkoušet si to,“ prohlásila obyvatelka ulice. Své jméno prozradit nechtěla. „Ještě bych pak měla nějaké problémy, o to nestojím.“

S námitkou, že by při otočení jednosměrky jezdila kolem jejího domu auta z druhé strany, nesouhlasí. „To není pravda, protože řidiči jedoucí z Východu se nebudou proplétat kolem pošty, to raději sjedou rovně dolů k Sokolovské ulici,“ tvrdí.

Jednání okolo jednosměrky v ulici Družstevní se každopádně povedou dál. Jak prozradil místostarosta Procházka, úředníci se budou zabývat návrhem, že by úsek byl oboustranně průjezdný pro cyklisty.