Už několik dnů mají k dispozici podnik, který je určen výhradně pro ně. Kavárnu Cafe 21 v centru Uherského Hradiště nejen že zdravotně handicapovaní pravidelně navštěvují, a to společně s běžnou veřejností, ale někteří v ní našli dokonce i své uplatnění. Podobných možností na Slovácku však handicapovaní nemají.

„Jsme s rozjezdem kavárny velmi spokojeni. Chodí nám sem jak maminky s dětmi, tak i všechny další věkové kategorie. Své uplatnění tady našly celkem čtyři handicapované osoby, dvě v oblasti úklidu, dvě pak na pozici obsluhy. Přilehlou terapeutickou dílnu navíc průběžně každý týden navštěvují dvě desítky zdravotně handicapovaných klientů," zhodnotila fungování kavárny Cafe 21 krátce po jejím otevření za provozovatele Renata Polišenská z Regionu Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu. Právě tato instituce je společně se Sociálními službami Uherské Hradiště hlavním provozovatelem nového podniku. Komunitní kavárna má být především místem pro setkávání a prolínání místních komunit, stejně jako i návštěvníků města a regionu.

Příliš mnoho podobných míst, kde by se mohli „prolínat" s běžnou veřejností, zdravotně handicapovaní na Slovácku nenaleznou. Jiná města na Uherskohradišťsku mohou nabídnout spíš bezbariérové podniky, do kterých mohou lidé se zdravotními problémy běžně zamířit, ale obdobu Cafe 21 žádné nenabízí. „I když třeba na Kopánkách máme zařízení pro handicapované, žádný podobný podnik pro takovou skupinu lidí na našem území neexistuje. Nicméně ačkoliv ty podniky nemají vyloženě certifikaci coby bezbariérového, neměl by být problém třeba pro vozíčkáře zavítat u nás například do areálu na Rybníčku, do restaurace Ego či do podniku na Širůchu," vyjmenoval některé možnosti místostarosta Starého Města Martin Zábranský, jenž zároveň uvedl, že v podobných záležitostech tamní radnice blízce spolupracuje právě s Uherským Hradištěm.

O lepší začlenění jedinců do širší společnosti a spojení občanů všech věkových skupin v jednu ucelenou komunitu usiluje například Komunitní centrum v Kunovicích. To však nabízí prostor k setkávání především pro seniory či maminky s dětmi. „Co se týče vysloveně zdravotně handicapovaných, ti mohou zavítat například do několika bezbariérových podniků, jakým je třeba kavárna Austria v centru našeho města," připomněla Monika Kandrnálová z kunovického Městského informačního centra.

Spíše některé veřejné podniky mohou navštívit také zdravotně handicapovaní v Uherském Brodě. Jedním z nich je podle slov Evy Pláškové z tamního Městského informačního centra například restaurace a cukrárna na náměstí Máj.