Ve zbrusu novém vstupu do podzemí uchvátí příchozí velkoplošná mozaika Nebeský Jeruzalém, kterou v něm během jednoho dne loňského září nainstalovali umělci z Ateliéru Centra Aletti Řím.

„Mozaika ztvárňuje známou scénu z 22. kapitoly biblické knihy Zjevení, kde je popisován zástup oslavených mučedníků před trůnem Pána Boha a Beránkem. Jsou zde představeni světci, kteří tvoří součást českého duchovního vnímání v evropském přesahu," uvedl , ředitel Centra Aletti Olomouc P. Pavel Ambros

V podzemí baziliky se bude největší pozornosti návštěvníků těšit obnažené původní zdivo, což jsou základy pro vybudování nové baziliky, vystavěné po ničivém požáru od roku 1681.

„Původní podlaha baziliky, která byla založena cisterciáckým řádem v roce 1205, se nacházela o dva metry níž, než je v současné době," vysvětlil Miroslav Machala.

Lapidárium prošlo během bezmála pěti let doslova zemětřesením, takže základy baziliky by už voda neměla pustošit.

„Obnova podzemí chrámu spočívala v odvodnění, odvětrávání, náročné rekonstrukci elektroinstalace, opravě stropů a pořízení nového osvětlení lapidária. Opraveno bylo nákladem 9,7 milionu korun," uvedla koordinátorka projektu Věra Homoláčová k omlazení víc než pěti set metrů chodeb pod bazilikou a nově vybudovanou část lapidária s názvem Martyrion XX. století.

Nejsložitější přitom bylo odvodnit zejména západní část lapidária, která se nachází před vstupem do chrámu. Tam se vyskytovalo až deset centimetrů vody.

"Vzhledem ke zhruba třem stovkám metrů drenážního potrubí s nulovým spádem, bylo velkým problémem západní průčelí odvodnit," poznamenal za technický dozor investora Miroslav Machala. Nakonec se podařilo svést vodu k severní stěně baziliky a díky staré kanalizaci.

Velehrad nadchl i profesorku z Říma

Po stavební stránce je lapidárium dokončeno a čeká na kolaudaci.

„Všechny další podklady k ní máme připraveny. Na Velikonoce by mohlo být historické podzemí baziliky pro veřejnost otevřené. Čeká nás ještě výběrové řízení na průvodcovský systém ve třech jazykových mutacích, který by měl začít fungovat o národní pouti," prozradila Věra Homoláčová.

Návštěvníci se pak z přenosného mobilního zařízení dozvědí vše o místech, v nichž se od lapidária až po Muzeum Bible a Velehradu budou zrovna nalézat.

Chodby pod bazilikou obdivovali v uplynulých dnech profesoři z Univerzity di Roma v Římě.

„Protože jsem specialistka na středověké umění, toužila jsem po tom, abych mohla navštívit Velehrad, první cisterciácké opatství na Moravě. Moc se mi líbí opravená bazilika i její okolí, ale zejména lapidárium s přenádhernou sbírkou kamenných části a článků," svěřila se profesorka z Univerzity di Roma Marina Righetti.