„Počasí vyšlo jako malované a nejeden z víc než 1500 návštěvníků si po návratu domů jistě ošetřoval připálená ramena. Na travnaté ploše na jižní straně opevněného hradiska, kde se v sobotu i v neděli odpoledne odbývaly scénické středověké bitvy z období Velké Moravy, se rtuť teploměru vyšplhala až k 40 stupňům Celsia,“ informuje správce skanzenu Lubomír Sláma.

Bitva o hradiště, která je po oba dny zlatým hřebem festivalu, se odehrává ve 30. letech 9. století. V roce 833 uskutečňuje kníže Mojmír, jenž vládne Moravanům na území dnešní Moravy, výpravu proti nitranskému knížectví, jemuž vládne kníže Pribina.

„Bitva zachycuje scénu ze sjednocovacího procesu základů Velké Moravy. Děj, který má historický základ v tom, že kníže Moravanů Mojmír I., známý moravský vládce, zakladatel dynastie Mojmírovců, žijící na dnešní Moravě, má spor s nitranskými Slovany. Ti mají malé knížectví v okolí Nitry, v němž vládne kníže Pribina,“ začíná popisovat dobovou scénu Luděk Galuška, vedoucí Centra slovanské archeologie Moravského zemského muzea.

Ilustrační foto.
Těšte se na filmovkový večer s nádechem lidové písně na Rochusu

Mojmír se rozhodne Pribinu zlikvidovat. V roce 833 uskutečňuje výpravu do oblasti dnešního Pováží a Nitranska, aby tam položil základ dnešní Moravy.

Mojmír má hrad, Pribina na útěku

„Názorná scéna, se odehrává na hradisku nitranských Slovanů, které se stane obětí útoku Pribinových vojáků. První útok předvoje Moravanů nitranští vojáci odrazí, ale Mojmírovi vojáci, kteří mistrně ovládají své řemeslo, nakonec hradiště dobydou a odejdou z bitvy jako vítězové.

Mojmír I. se zmocní nitranského hradiště a Pribina je nucen uprchnout,“ popisuje Luděk Galuška vyvrcholení bojové scény, při níž muselo kvůli sváru dvou vládců, Mojmíra a Pribiny, protéct mnoho krve.

V průběhu víkendu procházejí návštěvníci skanzenu oživeným slovanským hradištěm, seznamují se v něm s dobovými řemesly našich předků a sami si je vyzkoušejí. Zhlédnout mohou také řadu doprovodných aktivit, jakými je třeba špalíkovaná, přednáška o Velké Moravě, velkomoravský trojboj, vystoupení sokolníků ze slovenského Moravského Podzámku či pátý ročník dětské bitvy. Lidé se mohou zaposlouchat do dobové hudby v podání skupiny příležitostných igriců Ragojka, která vznikla jako odnož skupiny Velesův lid, zabývající se rekonstrukcemi starých slovanských obřadů.