„Pavel byl totiž velkým milovníkem chřibské přírody a rád se jejími zákoutími toulal. Dvakrát do roka pořádal výšlapy do Chřibů. Hasiči a kamarádi přišli rok po Pavlově smrti s nápadem, založit Pochod za Pavlem a na velehradském hřbitově se u jeho hrobu vzdát hold jeho památce,“ vyjádřil své pocity nad hrobem Pavla Vávry současný starosta tupeských hasičů Pavel Churý.

O pětadvacet let se v čase vrátil ve vzpomínkách na Pavla třiašedesátiletý Tupesan Josef Salinger, který absolvoval všech 25. ročníků Pochodu za Pavlem.

„Na hasičské schůzi jsme se tehdy domluvili, že by bylo vhodné založit Memoriál Pavla Vávry. Prvního ročníku se zúčastnilo deset Pavlových kamarádů, ale v následujících ročnících pochodníků přibývalo. Loni už jich bylo sto třicet,“ sdělil Josef Salinger, zanícený turista.

V sobotu deset minut před devátou hodinou dopolední vyrazilo od hasičské zbrojnice 98 pochodníků.

„Každý z účastníků Pochodu za Pavlem dostal fotografii s emblémem Zimního putování po blízkých Chřibech a se snímkem našeho bývalého hasičského velitele. Zatímco letos je na fotce mimo Pavla Vávry kaple Barborka, loni na ní byl pohled na Velehrad,“ ukázal upomínku na tradiční akci její autor Jiří Procházka, kronikář Memoriálů Pavla Vávry. Rok co rok fotografii k tomuto účelu připravuje a vždycky s jiným námětem.

Tupeští hasiči, turisté i lidé, kteří přišli na velehradský hřbitov vzdát poctu Pavlu Vávrovi, se pak vydali za větrného a mrazivého počasí do blízkých Chřibů. Z Velehradu šlapali kolem salašského potoka, od hájenky mezi poutní obcí a Salaší na Chabaně, Komínek, Břestek a zpět do Tupes.

MASOPUST. První akce letošního roku přilákala v sobotu stovky lidí do Muzea v přírodě Rochus na slováckou zabijačku a za masopustními tradicemi. 
Vůně zabijačkových dobrot přilákala na Rochus stovky lidí
Cyklostezka v Kunovském lese. Ilustrační foto.
V Kunovském lese odumírají jasany