„Nedávno se na hřišti v Tenici venčil statný vlčák. Několika skoky překonal hřiště z jednoho konce na druhý. Upřímně se vůbec nedivím, že tam dlouho nebylo vůbec žádné dítě," sdělila své postřehy Milena Marešová, která situaci v této lokalitě dobře zná. A podobně to podle jejích slov vypadá na místě velmi často, především v brzkých ranních hodinách. Není sama, kdo si toho všiml.

„Pokud jdu s dítětem na hřiště a vidím tam nějakého psa, raději se otočíme a jdeme někam jinam. Arogance některých pejskařů mě až zaráží," postěžovala si Eva Malinová, která dětská hřiště ve městě často využívá. A obě ženy správně odhadují, že takové jednání v souladu s pravidly není.

„Takové jednání samozřejmě není přípustné. Každý musí mít svého psa v ulicích zajištěného tak, aby nemohl volně odběhnout. Zvíře totiž může způsobit třeba dopravní nehodu či ohrozit dítě. V případě zjištění takového přestupku hrozí bloková pokuta až tisíc korun," vyjádřil se velitel Městské policie v Uherském Hradišti Vlastimil Paluřík.

Pravidla pro pohyb psů v Uherském Hradišti vymezuje obecně závazná vyhláška číslo 5/2014. Ta oproti předchozí úpravě z konce loňského roku doznala mírných změn. Z nové verze vypadla právě úprava pohybu psů ve venkovních zábavních a sportovních zařízeních. „Vypustili jsme z vyhlášky ustanovení, že osoba doprovázející psa má zvířeti zabránit vstupu na veřejná prostranství, sloužící jako dětská hřiště, sportoviště či pískoviště. A to z toho důvodu, že dnes všechna tato zařízení mají tento pokyn napsána ve svých provozních řádech. Samotná vyhláška proto tuto povinnost už nezmiňuje," vysvětlil tajemník městského úřadu Josef Botek.

Sami strážníci přiznávají, že není jednoduché podobné přestupky odhalovat. „Takové jednání se jen těžce prokazuje, protože kde jsou strážníci, tam mají samozřejmě všichni psa řádně na vodítku. Nemám přesné údaje k dispozici, nicméně v souvislosti s tím, že majitel neovládá svého psa, řešíme tak na dvě desítky přestupků za rok," dodal Vlastimil Paluřík.