Ubytování v nich stojí od 130 do 238 korun na den. Většina oslovených zlínských majitelů psů ale podobných hotelových služeb nevyužívá a psy ponechávají přes léto například u známých.

Podle majitele zlínského hotelu pro psy v areálu Suchého dolu u Zboženských rybníků Aloise Březíka je už ubytovávání psů v hotelích běžnou praxí. „Můžu přijmout až dvacet psů. Záleží na jejich velikosti. Cena je 130 korun na den. Ubytováváme i kočky za 60 korun na den,“ uvedl.

Hoteloví hosté podle něj pobyt snášejí velmi dobře. „Kuriozita? Majitelé mi přivezli mohutného Bernského salašnického psa. Doma byl podle nich dominantní a nezvladatelný. Nemohli s ním ani nikam chodit. No a po čtyřech týdnech po svém návratu s úsměvem říkali, že jsem jim ho vyměnil, že se změnil k lepšímu,“ uvedl příklad z loňského roku.

Přesto doporučil majitelům přivézt se psem i jeho oblíbené věci. „Vlastní pelíšek, deku nebo polštářek. Nejlépe také část oblečení s majitelovým pachem. Vhodná je rovněž oblíbená hračka nebo kost na žvýkání pro ukrácení dlouhých chvil. Pro kočky vlastní odpočívadlo, škrabadlo nebo toaleta se stelivem,“ doplnil.

Až 45 psů může ve svém hotelu ubytovat Michal Švejda z Fryštáku. „Loni byl zájem veliký, objednávky už máme i letos. Od stálých zákazníků i nových zájemců. Sazba je 130 korun na den,“ sdělil základní údaje. Prozradil, že jsou mnohdy loučení v hotelu plná emocí. „Majitelé často nesou odloučení hůř než psi. Volají nám z dovolené z ciziny a pes si tady přitom spokojeně hraje,“ ukázal do výběhu.

Celkem jedenáct volných kotců, kde mohou majitelé umístit své psy aktuálně nabízí i Útulek pro zvířata v nouze ve Zlíně – Vršavě. „Ubytování stojí pro malého psa 179, středního 208 a velkého 238 korun na den. V ceně je ubytování, krmení, venčení a další péče,“ uvedla vedoucí útulku Danuše Šmigurová.

Většina oslovených majitelů psů na Zlínsku ale zatím o podobném umístění svého čtvernohého miláčka přes léto neuvažuje. „Do hotelu psa rozhodně nedám. Nechávám ho pravidelně u známých,“ prozradil Martin Macháň ze Zlína.

Martin Lavay