Nazelenalý mok točili včera v desítce zlínských restaurací. Svůj oběd zelenkavou tekutinou zapíjel i Martin Kovářík ze Zlína. „Kdyby mi ho číšníci nenabídli, tak si ho asi sám od sebe nedám, ale jsem rád, že jsem to zkusil. Chutná jako normální tmavé pivo, má jen trochu čistější chuť, není tak hořké. Ale kdyby mi zavázali oči, asi bych nepoznal, že piji nějaké jiné,“ popisoval Kovářík.

Spokojený byl i třicetiletý Zlíňan Mirek, který do restaurace přišel právě kvůli této specialitě. „Není špatné, ta zelená barva mi sice přišla divná, ale zvykl bych si i na ni. Hlavně je to třináctka a já mám rád silná piva. Jinak chutná jako každé jiné pivo,“ zhodnotil netradiční nápoj.

Přesnou recepturu na výrobu zeleného moku však pivovar nechce prozradit. „Je vařené starou tradiční technologií z moravského sladu, českého chmele, vody z podzemních vrtů s vysokým obsahem minerálů a ochucené zvlášť vybraným likérem,“ přiblížil vrchní sládek pivovaru Petr Hauskrecht.