Velmi těžký průběh nemoci covid-19 mu i jeho rodině přichystal dramatické chvíle. Jeho zdravotní stav se pohyboval jako na horské dráze a život mu chvílemi doslova visel na vlásku.

S nákazou se ale těžce popral a v pátek 26. února se vrátil domů do podhůří Bílých Karpat, do Bystřice pod Lopeníkem.

Těla v sousední koleji si všiml strojvedoucí spěšného vlaku, který na Hodonínsku projížděl kyjovskou místní části Bohuslavice. Ilustrační foto
Drama kousek od Hradiště: opilý mladík ležel v kolejišti, tak tak ho zachránili

Musí se učit chodit

„Zázraky se dějí, tatínek nad covidem vyhrál a my jsme moc rádi, že ho budeme mít na Velikonoce doma. Dnes ho propustili z Uherskohradišťské nemocnice. Strávil tam dva měsíce, z toho tři týdny v umělém spánku. Během té doby přišel o 15 kilogramů své váhy, chut‘ k jídlu a zčásti i o paměť,“ svěřila se Deníku dcera Pavla Savary Aneta s tím, že teď se bude její tatínek znovu učit chodit.

„Oporou mu bude moje maminka a také rehabilitační sestra, která za ním bude pravidelně docházet. Pevně věříme, že se v domácím prostředí podaří všechny následky postupně odstranit,“ dodává Aneta Savarová.

Tatínek Anety Savarové.
Tati, prosím, nevzdávej to, vzkazuje moderátorka ČT otci bojujícímu s covidem

Šance byly mizivé

Uplynulé dva měsíce podle jejích slov připomínaly jízdu na horské dráze.

„Po měsíci se jeho stav zlepšoval a lékaři ho začali probírat z umělého spánku. Měli jsme naději, že je z nejhoršího venku. Pak se najednou objevily závažné komplikace a lékaři ho znovu museli uspat a operovat. Šance, že to zvládne, byly mizivé. Pak nás všechny překvapil - probral se v den mých 35. narozenin. Byl to pro mě ten nejkrásnější dárek,“ líčí Aneta Savarová peripetie otcovy nemoci.

Návrat Pavla Savary z nemocnice domů potěšil také starostu Bystřice pod Lopeníkem Martina Gavendu.

„Je to skvělá zpráva a nejen pro jeho rodinu. Mnoho Bystřičanů, včetně mě, na něj po celou dobu jeho nelehkého boje s koronavirem myslelo a drželo mu pěsti. Jsem rád, že to zvládl. Přeji mu brzké doléčení a celkové uzdravení,“ poznamenal starosta Bystřice pod Lopeníkem Martin Gavenda.

Aneta Savarová by ráda poděkovala všem, kteří toto těžké období prožívali s její rodinou a byli oporou její mamince, za níž kvůli epidemiologickým opatřením nemohla přijet.

„Speciální poděkovaní patří zaměstnancům Uherskohradišťské nemocnice, paní doktorce Romaně Novákové a také těm, kteří tatínka podpořili modlitbou a silou pozitivního myšlení,“ vzkazuje Aneta Savarová.

Očkování v ordinaci Evy Dokoupilové odsýpá jako na drátkách. Denně zvládnou 200 lidí. Při odchodu si každý z naočkovaných s sebou odnáší certifikát. Stejně se to děje i v případě tamní nejstarší pacientky.
101letou Veselanku naočkovali v Hradišti podruhé. Ani nepoznala, že je hotovo

Pro ochranu dělal maximum

Od začátku pandemie měl podle Anetiných slov Pavel Savara z covidu velký respekt, v rámci prevence a ochrany dělal maximum.

„O to smutnější je, že se mu tento virus na konci ledna nevyhnul. Maminka, učitelka v Mateřské škole, covid vůbec neměla,“ naznačuje Aneta Savarová. U tatínka byl průběh nemoci podle jejích slov velmi rychlý.

„Náhle dostal vysoké horečky, bolesti celého těla a za tři dny oboustranný zápal plic,“ popisuje Aneta Savarová dramatické chvilky svého otce.

Následoval transport do Uherskohradišťské nemocnice, kde ho po dvou dnech převezli kvůli rychlému zhoršení zdravotního stavu na tamní jednotku intenzivní péče (ARO).

Ještě tentýž večer jej pak na ARO uvedli do umělého spánku a napojili na plicní ventilaci. Následně mu operativně provedli tracheostomii. Jeho stav byl velmi vážný.

Žena s respirátorem na snímku pořízeném 16. března 2021 v Praze
Nových případů covidu ubývá. Rizikový index PES je nejníž od začátku října