„Slováckých zabijaček je v tomto období na Slovácku celá řada. Ta naše je speciální tím, že není zaměřena jenom na zabijačku, ale také na masopustní tradice a zvyky. Mezi ně patří kupříkladu průvod v maskách, mečové tance a nefalšované veselí, které je spojeno s obdobím končící zimy a blížícího se jara,“ sdělil ředitel obecně prospěšné společnosti Park Rochus Jan Blahůšek.

Protože hygienické podmínky jsou velmi přísné, žádná veřejná zabijačka, která je se zabíjením prasátka spojena, se ale pod širým nebem konat nemohla. Za zabití prasete veřejně hrozí pořadatelům pokuta v řádu statisíců. „A tak jsem koupil dvě půlky prasete a lidem ukazoval, jak se porcuje,“ svěřil se huštěnovický řezník Patrik Polášek.

Návštěvníci všech věkových skupin mohli v Parku Rochus ochutnat klasické jitrničky, tlačenku, kroupový prejt, ovárek s chlebem, křenem a hořčicí, ovarovou polévku, guláš nebo klobásy.

Parádní atmosféra

„Jsme zde na slovácké zabijačce a fašanku už čtvrtým rokem. Líbí se nám zdejší atmosféra, vypadá to tady jako na klasické zabijačce někde na dědině,“ pochvalovali si nad teplým ovarem manželé Křístkovi z Napajedel.

Příjemnou atmosféru zabijačky pod otevřenou oblohou a se zářícím sluníčkem dokresloval průvod uherskobrodského folklorního souboru Olšava a jeho podšablové tance.

„K zabijačkovým specialitám všeho druhu, nechybělo tradiční sladké pečivo, Honzovy buchty, lahodné moky v podobě Jarošovského piva, svařáku, vína z Vinařství Medek a kudlovická medovina,“ informovala Petra Pavelčíková, organizátorka zabijačkové hodování a jiných masopustních tradic.

Povídání, koblihy i nože

V zemědělské usedlosti z Boršic si lidé vyslechli povídání o zabijačce v podání Barbory Šandové, nakouknout se mohli na smažení koblihů a božích milostí a do tajů nožířské umění je zasvěcoval Bohumil Šrom. V domkařské usedlosti z Veletin jim průvodkyně pověděla mnoho zajímavostí o masopustu a o výrobě masek. V nadsklepním vinařském domě bylo ke koupi sladké pečivo a Honzovy buchty. Ve výtvarné dílničce usedlosti si děti vyráběly fašankové masky.

,,Protože zabijačka začala hodinu před polednem, dohodla jsem se s manželem a dětmi, že oběd vařit nebudu a vyrazíme si na zabijačkové speciality na Rochus. Když už jsme na něm byli, bylo by neslušné zabijačku neochutnat. A byla výborná,“ nechala se slyšet Karolína Mitáčková.