Z prohlášení tiskového střediska Svatého stolce vyplývá, že papež František přijal rezignaci, kterou biskup Hrdlička podal. Věřící z děkanátu Uherské Hradiště a Uherský Brod proto čekají, koho papež František určí do pozice Hrdličkova následovníka.

Žádost o jmenování nového pomocného biskupa už podle svých slov arcibiskup Jan Graubner do Vatikánu odeslal.

„Počítám s tím, že vyřízení bude nějaký čas trvat. Tento čas je dobrou příležitostí k modlit­bě. Prosím vás tedy o modlitbu za šťastnou volbu nového biskupa,“ píše olomoucký arcibiskup v posledním čísle diecézního oběžníku.

„Je výhradně na papeži, kdy tuto abdikaci přijme, v případě biskupa Hrdličky tak učinil k 1. únoru, tedy necelé dva týdny po jeho 75. narozeninách (ty biskup Hrdlička oslavil 19. ledna),“ uvedl mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Od toho data je tedy Josef Hrdlička emeritním pomocným biskupem olomouckým. Nadále se ale podle mluvčího bude setkávat s věřícími při nejrůznějších bohoslužbách a dalších událostech.

„Jmenování nového pomocného biskupa je v rukou papeže. Proces jmenování je tajný a místní církev, tedy daná diecéze, do něj nijak nemůže zasáhnout,“ upřesnil Jiří Gračka.

Jako světící biskup slouží Mons. Hrdlička v olomoucké arcidiecézi od roku 1990. Jmenován byl 17. března a biskupské svěcení přijal 7. dubna.

Kněžské svěcení přijal roku 1972, působil v duchovní správě farností Moravská Ostrava, Hoštejn, Hynčice, Maletín a Mírov, byl správcem farností Liptaň, Pitárné, Třemešná a Vysoká. Josef Hrdlička je znám také jako autor duchovní literatury, překladatel poezie a autor řady písní v Kancionálu.