Ve hře tak jsou varianty odložení boršických hodů, nebo dokonce jejich úplné zrušení.

„Kdyby se kvůli zdržením na opravách kulturního domu měly hody odkládat o více než tři týdny, myslím, že by se z toho vytratil ráz tradice a mohlo by se mluvit o tom, zdali je vůbec konat,“ uvažuje Boršičanka Helena Veselá.

Jakékoliv, byť malé zdržení prací, může být přitom osudové. Oficiálně totiž mají stavebníci ukončit rekonstrukci v polovině října. Právě třetí říjnový víkend je přitom vyhrazen hodové tradici.

Kanoistika Jiří Zalubil se měsíc připravoval v Kalifornii. Z Ameriky přiletěl o dva dny dříve.
Kanoista Zalubil se vrátil z Ameriky o dva dny dřív. Do karantény nemusí

„Jedná se o největší kulturní akci a u nás. O jakémkoliv odkladu či zrušení tak prozatím raději ani neuvažujeme,“ přiznala Helena Veselá.

OCHUTNÁVKU PŘESUNOU POD STANY

Opravy citelně ovlivní i další naplánované akce, které jsou pro Boršice významné. Například Velikonoční výstava vín, která je svým rozsahem jednou z největších na Slovácku, bude tentokrát skromnější.

„Chceme ji uspořádat v letním areálu, kde máme nachystány stany. Významná změna bude ta, že návštěvníkům bude prezentováno pouze boršické víno. Pěstitelé z jiných oblastí se právě kvůli opravě kulturního domu na výstavě neobjeví,“ sdělil za organizátory Velikonoční výstavy vín Libor Vranka.

ČEKÁ SE NA VÝPOMOC TUČAP

Díky spolupráci dvou sousedních obcí by se nicméně většina akcí spadající do období oprav mohla konat v kulturním domě v Tučapech. Ani tam se však organizátoři neobejdou bez problémů.

„Zrovna u nás budeme mít rozkopaný chodník a cestu, ale jsme připraveni naše prostory uvolnit. Máme sice menší kapacitu, zhruba sto padesát lidí, ale pro většinu akcí to bude postačovat,“ vysvětlil starosta Tučap Bronislav Rezek.

Uherskohradišťská nemocnice
Nedělejme hony na čarodějnice, varoval ředitel hradišťské nemocnice

Rozsah všech prací na kulturním domě v Boršicích pak stručně popsal boršický starosta Roman Jílek.

„V kulturním domě přebudujeme zázemí pro soubory, šatny, klubovnu šachistů, pořídíme novou jevištní techniku, elektroinstalaci, osvětlení, a především vyměníme podlahu, která je už v některých místech propadlá,“ upřesnil.

Celkově tak vyjdou práce na částku přesahující sedm a půl milionu korun. Z toho se obci podařilo sedmdesát procent získat z dotací.

„Opravy jsou skutečně naplánovány těsně s termínem konání hodů. Pokud se něco protáhne, museli bychom hody posunout,“ potvrdil obavy o jednu z největších tradic Boršic Roman Jílek.