Z německého ráje panenek, medvídků, miniatur a sběratelských hraček Teddy und Puppen Fest 2014, kterého se zúčastnili výtvarníci ze zmíněných oborů z celé Evropy, si Monika Chmelařová přivezla v minulých dnech hned tři ocenění. Za panenku v kategorii reborn-profesionál, větší dítě, ji odborná porota přiřkla třetí místo. Její miminko Cathy získalo v kategorii reborn-profesionál Zlatou stuhu a ve stejné kategorii bylo nemluvně Will ověnčeno Stříbrnou stuhou.

„Ocenění považuji za velký úspěch. Už loni jsem si ze soutěže v německém Sonnebergu přivezla dvě Zlaté stuhy, prvenství v kategorii rebornované děti a cenu poroty za rebornované miminko," spíše konstatuje, než se chlubí sběratelka hraček a tvůrkyně rebornovaných panenek, jedna z deseti v České republice.

Od malé exkurze v Anglii, kde předloni v létě viděla Monika Chmelařová na vlastní oči, jakou technikou se vytvářejí reborn panenky, spatřilo světlo světa v jejím pomyslném novorozeneckém oddělením na 120 zmíněných panenek. Jejich tvorba patří mezi umění vyžadující talent, zručnost, představivost a fortel.

„Do výstavy maminčiných hraček a panenek, která bude zahájena v Baťově institutu ve Zlíně, přibude těch rebornů kolem deseti. Zatímco loni v lednu měla maminka ve své sbírce 800 sbírkových panenek, dnes už jich má tisícovku," prozradila její dcera Nikol, která se také chystá k rebornování. „Ale ta moje živá panenka, Elizabetka, mě moc zaměstnává, takže jsem ten čas ještě nenašla. Určitě do výstavy ve Zlíně jedno rebornované miminko vytvořím," plánuje Nikol Chmelařová.

Netajila se tím, že v minulých dnech s maminkou, jejím přítelem Antonínem a majitelkou hradišťského Domácího štěstíčka Lenkou Zlámalovou odstartovali takzvanou Panenkovou návštěvu. Ta první se uskutečnila v onkologickém ústavu Brno, kam přivezli patnáct rebornovaných miminek. Žádný ze zdravotníků si je nepletl s živými miminky, ale žasli nad tím, že opravdu jako živá vypadají. „Dočkali jsme se tam nádherného přijetí. Byli jsme nadšeni tím, že jsme celému oddělení udělali tak velkou radost. Dokonce se nám svěřili, že na oddělení ještě tolik smíchu a veselí najednou nezažili," svěřily se unisono Nikol Chmelařová s Lenkou Zlámalovou.