Tak vypadá nenápadný pomníček u křížení polní cesty a vzrostlého větrolamu zhruba kilometr nad Dolním Němčím, který svému tragicky zemřelému kamarádovi čerstvě zbudovali jeho přátelé Karel Ondra, Jan Troub a Jan Pojsl, spolu s Markem Bartošem, jeho syny a spolupracovníky firmy Frommetal. Na dvě desítky lidí včetně nejbližší rodiny i kamarádů Jaroslava Kočího se v sobotu 12. listopadu odpoledne sešly u této zbrusu nové piety, aby si na něj zavzpomínali nedaleko místa pádu letadla, v jehož troskách letos 23. září zahynul.

Mezi příchozími v sychravě studeném sobotním odpoledni nechyběl ani Jaroslavův soused od naproti Marek Bartoš. „Jara nebyl jen můj soused, ale také kamarád a spolupracovník, který mi hodně pomohl při budování firmy. A pomníček? To bylo to nejmenší, co jsme pro něj mohli udělat," poznamenal Marek Bartoš.

Osmašedesátiletému Jaroslavu Kočímu z Dolního Němčí se stala osudnou záliba v létání ve vlastoručně vyrobených letadlech. V pátek 23. října o půl šesté večer se zřítil ve svém stroji do pole, těsně po startu, jakmile začal ztrácet výšku. Pád nepřežil. Namístě zemřel.

INFORMOVALI JSME

Místo posledního odpočinku nadšeného aviatika z Dolního Němčí

Malé letadlo v pátek večer havarovalo u Dolního Němčí. Pilot nepřežil