Architektonická památka z roku 1938, která původně sloužila coby městská spořitelna, je v současné době sídlem několika odborů brodského městského úřadu. Chátrající budova byla však už roky trnem v oku mnohým tamním obyvatelům, kteří ji neváhali označit za nejošklivější budovu ve městě. V roce 2011 se dokonce dostala do hlasování Slováckého deníku o největší ostudu Slovácka. Broďané oslovení Slováckým deníkem proto plánovanou obnovu, jež má funkcionalistické stavbě vrátit podobu z období před druhou světovou válkou, vítají s nadšením.

Kachlíkárna prostě lidem vadí

„Je to výborné, že se kachlíkárna konečně opraví. Když je teď Masarykovo náměstí celé v novém, neměla by mu dělat ostudu jediná budova," řekl osmašedesátiletý Broďan František Beníček. Stejně se na zahájení prací dívá dvaatřicetiletá Hana Běhalová. „Určitě pak bude celé náměstí vypadat lépe. Každý přece vidí, že kachlíkárna není právě reprezentativní," nechala se slyšet Hana Běhalová. Zašlý vzhled však není jediným důvodem, proč si kompletní opravu objekt zaslouží. Ten mimo jiné neodpovídá ani tepelně-izolačním požadavkům, nedisponuje bezbariérovým přístupem a nevyhovující jsou také sociální zařízení včetně odpadů.

„Stavebními úpravami v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století byl objekt také především ve vnitřní části nevhodně upraven a znehodnocen. Hlavní hala byla rozdělena příčkami na kanceláře," vysvětlil architekt Miloslav Tabarka z odboru státní památkové péče v Uherském Brodě.

Do zrekonstruovaných prostor se sestěhují roztříštěné kanceláře MěÚ

Po ukončení prací budou návštěvníci nově vcházet do auly, v níž se mají nacházet přepážky jednotlivých správních agend, jakými je vyřizování občanských průkazy, cestovní pasy nebo řidičské průkazy. „Podle plánů by měla oprava trvat jedenáct měsíců, tedy do února 2016," konstatovala mluvčí uherskobrodské radnice Elen Sladká.

Zatím jsou kanceláře městského úřadu rozmístěny na několika místech, včetně Domu kultury, Nerudovy ulice i areálu Slováckých strojíren. Tato tři pracoviště mají zaniknout a po ukončení obnovy má být veškerá státní správa situována právě do budovy bývalé spořitelny. Do nových prostor kachlíkárny se tak přemístí až stovka úředníků.

Přístup na městský úřad zlepší také nová rampa pro tělesně postižené. Po dobu obnovy budou úředníci působit v prostorách Panského domu v Kaunicově ulici. Stěhování si vyžádá omezení provozu, které potrvá od pondělí 26. ledna do pátku 13. února. 

Kdy bude na úřadě zavřeno?

Odbor sociálních věcí: 26.01. – 30.01.2015

Odbor rozvoje města, oddělení územního plánování: 30.01. – 04.02.2015

Odbor stavebního úřadu: 03.02. – 09.02.2015

Odbor obecního živnostenského úřadu: 09.02. – 13.02.2015

Zdroj: web města Uherský Brod

Související VIZUALIZACE Kachlíkárna v Uherském Brodě dostane podobu, kterou měla před válkou