V konkurenci dvaceti zvučných jmen, mezi nimiž nechyběla ani nominace krále lidové písně Jožky Černého, zpěvačky, houslistky a herečky Ivy Bittové či folkloristky Jarmily Šulákové, získal více než dva a půl tisíce z celkového počtu 15 755 hlasů. Jeho největší konkurencí v anketě byly právě Iva Bittová na třetím místě a Jarmila Šuláková na místě druhém. Organizátorem iniciativy Osobnost Moravy 2016 je Moravská národ­ní obec.

„Vítězství v takové anketě samozřejmě každého potěší, nicméně osobně jsem přál vítězství spíše Jarmile Šulákové, která může být opravu považována za osobnost Moravy. Sám se cítím spíše jako člověk, který je spojený s regionem Slovácka," skromně poznamenal k výsledkům hlasování Jiří Jilík. Ani poté, co vloni překročil svou sedmdesátku jej přitom neopustil tvořivý duch a autorský elán, který jej po celou dobu jeho života doprovází. V úterý 20. prosince jako vydavatel slavnostně uvedl na trh knihu rozhovorů osobností jihovýchodní Moravy, kde je jedna kapitola věnovaná také jemu samotnému. Napsal ji otrokovický autor Bohuslav Matyáš a jmenuje se Rád jsem vás poznal 3. „Na přelomu ledna a února navíc vyjde kniha nakladatelství Regia s názvem Muž, který viděl démona. S Bořkem Žižlavským jsme v ní dali dohromady soubor šesti záhadologických příběhů z oblasti Chřibů, ale i celé republiky," dodal Jiří Jilík.

Jiří Jilík byl doposud několikrát oceněn cenami za literaturu faktu, například Cenou Miroslava Ivanova, Cenou E. E. Kische a Cenou Petra Jilemnického, třikrát se stal laureátem novinářské ceny Prix non pereant v soutěži Média na pomoc památkám. V roce 2005 se stal čestným občanem Vlčnova a před dvěma lety mu Zlínský kraj udělil cenu PRO AMICIS MUSAE za literární i publicistickou práci a přínos k uchování a propagaci lidové kultury.