Velkolepé oslavy, které začaly v neděli dopoledne mší svatou v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Velehradě a následně pak průvodem Orlů s historickými prapory do modranského skanzenu, přilákaly do opevněného hradiska patnáct stovek lidí z Moravy a Slovenska. Byli mezi nimi poslanci Parlamentu České republiky Ladislav Šustr, starosta Orla, Michaela Šojdrová, Ludvík Hovorka, prezident slovenského Orla Jozef Gálik a další významné osobnosti. „Řekne se, že pro Orla sto let není tak dlouhá doba. Když ale uvážíme, kolik politických a sociálních změn se za tu dobu odehrálo, musíme naší organizaci přiznat právo na historii,“ řekl ve slavnostním projevu starosta orelské župy Velehradské Antonín Zelina. V pětihodinovém kulturním programu se na pódiu velkomoravského hradiska představila celá řada orelských jednot, které zpěvy, tanci, aerobikem, scénkami či gymnastickými cvičeními rozproudily krev v žilách přihlížejících diváků. Členové Orla připravili mnoho zajímavých her a soutěží také pro děti.


. „Jsem nadšen překrásným programem, s nímž se tu převážně krojovaní účinkující prezentovali. Z jejich vystoupení čišela radost z pohybu. Těší mě, že v orelských řadách je hodně mladých, kteří jdou ve šlépějích nás starších,“ nechal se slyšet jeden z nejstarších členů Orla, pětadevadesátiletý Jan Haluza z Pozlovic, který byl prvním trenérem legendárního Emila Zátopka.Haluza. Netajil se tím, že jeho maminka ho dala do Orla zapsat několik dní po jeho narození. „V osmi letech jsem pěšky vyrazil z Újezda na orelský sjezd do Brna a ještě téhož dne jsem na něm cvičil,“ svěřil se bývalý atlet-běžec.

Pěkné zážitky ze Dne Orla v Modré si odnášel na Slovensko prezident tamní křesťanské orelské organizace Jozef Gálik, ale také manželé Juraj a Anna Bihárikovi ze Skalice. „Prožili jsme na Velehradě i na Modré pěknou neděli. Vládla tu pohodová atmosféra, k níž přispěli kulturním vystoupením jednotlivci i soubory slovenského Orla,“ poznamenali Bihárikovi. Stoletá tradice Orla a župy Velehradské naplnila hrdostí také poslankyni Michaelu Šojdrovou. Reagovala na píseň slovenského zpěváka Pehala, zpívajícího, že nejkrásnější kout na světě je jeho rodná zem. „Jedním z nejkrásnějších míst ve Zlínském kraji je právě Modrá a její skanzen. Přeji Orlu všechno nejlepší k jeho stému jubileu. Snad se ho dožije i KDU-ČSL, která letos slaví devadesátiny. Jak víte, máme velké problémy, ale věřím, že najdeme svornost. Ta se dá hledat mimo jiné i při sportu a společenské zábavě,“ neodpustila si poznámku poslankyně Šojdrová.

Zdeněk Skalička