VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Etnografka: Oslava silvestra je novější zábavou

Olomouc -Pomyslné hodiny odtikávají zbývající čas, který ještě trvá do konce letošního roku. V lednicích se chladí sekt a hospodyně připravují občerstvení. Málokdo dnes už ale ví, že poslední prosincový den je zasvěcený památce papeže Silvestra I.

1.1.2008
SDÍLEJ:

Slavnostní ohňostroj nad olomouckou radnicí.Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Zpočátku byly oslavy konce roku potírány církví. Bývaly velmi bujaré

„Silvestrovská noc získala na významu až v průběhu 16. století, kdy se ve většině západokřesťanských zemí ustálil gregoriánský kalendář a počátek nového roku byl jasně dán na 1. ledna. Zpočátku byly oslavy potírány. Byly velice bujaré a těšily se mezi běžnými lidmi příliš velké oblibě, což církevní kruhy nerady viděly,“ uvedla etnografka olomouckého Vlastivědného muzea Veronika Hrbáčková. Poprvé se pak lidé hromadně sešli, aby silvestra oslavili v Evropě, a to na přelomu 19. a 20. století, kdy se vítal příchod nového století. „To byl tehdy mimořádný silvestr, pro lidi to byl velký přelom. 19. století bylo dobou páry, začala průmyslová revoluce a bylo to pro ně zlomové po všech stránkách,“ uvedla etnografka.

Datum prvního ledna, jako první novoroční den pak přijali křesťané až s juliánským kalendářem. Konec kalendářního roku ale připadal během staletí v jednotlivých zemích na různá data. „Například na 1. březen, 25. březen, 25. prosinec nebo dokonce i na Velikonoce. Církevní rok ale začíná první adventní nedělí,“ vysvětlila Hrbáčková.

A co nesmělo chybět na silvestrovsky prostřeném stole? Hlavně pečené sele a luštěniny. „Novoroční hostiny mívají dodnes až čtrnáct chodů.

Silvestrovský jídelníček se začal utvářet postupně a nesmělo na něm chybět pečené selátko, které zaručovalo šťastný konec každého podnikání. Čočka, aby se doma rozmnožovaly peníze a o silvestrovské půlnoci se také často jedl horký ovar s křenem a jablky nebo bílá ovarová polévka s kroupami, pro zdraví,“ popsala etnografka.

Stejně tak nesměly ve slavnostním menu chybět sladkosti. „Zákusky se k nám dostaly z Francie a stejně tak obložené mísy a chlebíčky. Z konce 19. století pak pochází i zvyk, kdy se připíjí sklenkou chlazeného sektu,“ popsala zaměstnankyně Vlastivědného muzea v Olomouci.

Na první den nového roku by se pak v domácnostech na jídelníčku neměla objevit drůbež, ryby a ani to, co mělo rychlé nohy, tedy zvěřina. „Dřív se tato noc chápala tak, že se starý rok bije s novým a ten vždycky musel zvítězit. Novoroční noc tak v sobě měla skrytou určitou tajuplnou moc, ale lidé na vesnici to nějak zvlášť neprožívali. Vánoce a narození Ježíška pro ně bylo nad to postavené. Oslava Nového roku je spíš záležitost novější zábavy,“ dodala.

1.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč

Kuchaři (kromě šéfkuchařů). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Kontakt pouze telefon (8-17). Pracoviště: Renesmé company s.r.o. - pracoviště, Kunovská, č.p. 554, 687 22 Ostrožská Nová Ves. Informace: Petra Mezihoráková, +420 731 588 314.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 5 500 Kč

Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 5500 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Možnost Dohody o provedení práce nebo zkráceného úvazku, úklid veřej. prostor v okolí nádraž. nástupiště, 2 hodiny 7x týdně v dopol. hodinách, vhodné pro důchodce, kontakt telefon nebo e-mail.. Pracoviště: Sežev facility s.r.o. - pracoviště, Nádražní, 686 03 Staré Město u Uher.Hrad.. Informace: Hušková, +420 725 424 110.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 13 000 Kč

Zahradníci pro pěstování zahradních rostlin Zahradník/ce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 8. Poznámka: Jedná se o zaměstnaní na 3 měsíce, práce na realizaci a údržbě soukromých zahrad a veřejné zeleně ve Zlínském a Jihomoravském kraji, pružná prac. doba, osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvy.. Pracoviště: Florstyl s.r.o., Panská, č.p. 25, 686 04 Kunovice. Informace: Blanka Pavková, +420 572 549 553.

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 19 000 Kč

Mechanici a opraváři průmyslových strojů a zařízení PROVOZNÍ ÚDRŽBÁŘ Tetra Pak. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Příspěvek na penzijní připojištění 500,-Kč. Kontakt telefonicky (6:00 - 14:00 hod.) či osobně (předchozí tel. domluva nutná!).. Pracoviště: Linea nivnice, a. s., U Dvora, č.p. 190, 687 51 Nivnice. Informace: Ludmila Šťastná, +420 572 616 213.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ochotníci z Tupes, Zlechova a Břestku byli v neděli ve vynikající kondici.
21

Ochotníky z Tupes, Zlechova a Břestku políbila v neděli múza

Stoper Slovácka Tomáš Břečka
23

Recept na góly? Střílet víc z dálky, radí stoper Břečka

Cyklostrasy nejen mezi vinohrady otevřou poslední dubnovou sobotu

Sedm cyklistických stezek a dvě trasy určené speciálně pro pěší, které vedou po různých částech Slovácka. Na všech se v sobotu 28. dubna uskuteční tradiční akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska.

Šťastná třináctka pro Kometu a červené trenky pro Zemana: videosouhrn víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 21. až 22. dubna 2018.

Hosty akce Studentského Velehradu byli Tomáš Halík i populární herečka

FOTOGALERIE / Až o 700 studentů vysokých škol z českých, moravských a slezských univerzit, středoškoláků, ale také mladých pracujících lidí ve věku od 18 do 30 let, a to bez ohledu na vyznání se o uplynulém víkendu rozrostl Velehrad.

AKTUALIZUJEME

Gastrofest přilákal do Brodu tisíce lidí na burgery nebo mix červů

Jako předkrm mix červů nebo toust se šnečí paštikou, hlavní chod paella či vyzrále argentinské hovězí a sladká tečka v podobě vafle. Například takové menu si mohli dát návštěvníci gastrofestu v Uherském Brodě.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT