VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Etnografka: Oslava silvestra je novější zábavou

Olomouc -Pomyslné hodiny odtikávají zbývající čas, který ještě trvá do konce letošního roku. V lednicích se chladí sekt a hospodyně připravují občerstvení. Málokdo dnes už ale ví, že poslední prosincový den je zasvěcený památce papeže Silvestra I.

1.1.2008
SDÍLEJ:

Slavnostní ohňostroj nad olomouckou radnicí.Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Zpočátku byly oslavy konce roku potírány církví. Bývaly velmi bujaré

„Silvestrovská noc získala na významu až v průběhu 16. století, kdy se ve většině západokřesťanských zemí ustálil gregoriánský kalendář a počátek nového roku byl jasně dán na 1. ledna. Zpočátku byly oslavy potírány. Byly velice bujaré a těšily se mezi běžnými lidmi příliš velké oblibě, což církevní kruhy nerady viděly,“ uvedla etnografka olomouckého Vlastivědného muzea Veronika Hrbáčková. Poprvé se pak lidé hromadně sešli, aby silvestra oslavili v Evropě, a to na přelomu 19. a 20. století, kdy se vítal příchod nového století. „To byl tehdy mimořádný silvestr, pro lidi to byl velký přelom. 19. století bylo dobou páry, začala průmyslová revoluce a bylo to pro ně zlomové po všech stránkách,“ uvedla etnografka.

Datum prvního ledna, jako první novoroční den pak přijali křesťané až s juliánským kalendářem. Konec kalendářního roku ale připadal během staletí v jednotlivých zemích na různá data. „Například na 1. březen, 25. březen, 25. prosinec nebo dokonce i na Velikonoce. Církevní rok ale začíná první adventní nedělí,“ vysvětlila Hrbáčková.

A co nesmělo chybět na silvestrovsky prostřeném stole? Hlavně pečené sele a luštěniny. „Novoroční hostiny mívají dodnes až čtrnáct chodů.

Silvestrovský jídelníček se začal utvářet postupně a nesmělo na něm chybět pečené selátko, které zaručovalo šťastný konec každého podnikání. Čočka, aby se doma rozmnožovaly peníze a o silvestrovské půlnoci se také často jedl horký ovar s křenem a jablky nebo bílá ovarová polévka s kroupami, pro zdraví,“ popsala etnografka.

Stejně tak nesměly ve slavnostním menu chybět sladkosti. „Zákusky se k nám dostaly z Francie a stejně tak obložené mísy a chlebíčky. Z konce 19. století pak pochází i zvyk, kdy se připíjí sklenkou chlazeného sektu,“ popsala zaměstnankyně Vlastivědného muzea v Olomouci.

Na první den nového roku by se pak v domácnostech na jídelníčku neměla objevit drůbež, ryby a ani to, co mělo rychlé nohy, tedy zvěřina. „Dřív se tato noc chápala tak, že se starý rok bije s novým a ten vždycky musel zvítězit. Novoroční noc tak v sobě měla skrytou určitou tajuplnou moc, ale lidé na vesnici to nějak zvlášť neprožívali. Vánoce a narození Ježíška pro ně bylo nad to postavené. Oslava Nového roku je spíš záležitost novější zábavy,“ dodala.

1.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 75 Kč

Pomocníci v kuchyni. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 75 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba: 5:30 - 14:30 hod., manuální zručnost a spolehlivost, dlouhodobé zaměstnání, víkendy a svátky volné, celozávodní dovolená pravidelně 1. týden v červenci a přes vánoční svátky. Strava zdarma, pravidelné odměny. V případě os. schůzky tel. domluva předem nutná!. Pracoviště: Jídelna vystrčil s.r.o. - pracoviště, Nivnická, č.p. 1763, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Petra Vystrčilová, +420 728 272 119.

Výroba - Výroba Montážní dělník 21 000 Kč

Montážní dělníci elektrických a energetických zařízení Montážní dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 21000 kč, mzda max. 22000 kč. Volných pracovních míst: 60. Poznámka: Krátkodobé zaměstnání na 3 měsíce, výpis z TR, man. zručnost, pečlivost a pozornost, schopnost pracovat ve výrobě. Osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Servis 4u 2017 s.r.o. - pracoviště eurotec, k.s., Na Zámecké, č.p. 725, 687 24 Uherský Ostroh. Informace: Nazar Halych, +420 773 233 706.

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 120 Kč

Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků OBSLUHA MYCÍ LINKY A ČIŠTĚNÍ VOZIDEL. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč, mzda max. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Obsluha mycí linky a čištění vozidel, údržba vozidel, chystání vozidel. ŘP sk. "B". Zaměstnanecké výhody: mytí a čištění vlastních vozidel. Kontakt telefonicky či e-mailem.. Pracoviště: Martin bujáček s.r.o., Vlčnovská, č.p. 1936, 688 01 Uherský Brod 1. Informace: Martin Bujáček, +420 777 552 193.

Stavebnictví - Stavebnictví Stavební zámečníci 95 Kč

Stavební zámečníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 95 kč, mzda max. 130 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Práce v dílně a a stavbách, výroba, montáž a opravy stavebních dílů, zručnost, přesnost, schopnost týmové práce, zákl. orientace v technické dokumentaci. Znalosti, praxe a vyučení v oboru, svářečský průkaz výhodou. Prémie, roční odměny. Kontakt telefon či e-mail. Pracoviště: Stamos uherské hradiště, spol. s r.o., Otakarova, č.p. 108, 686 01 Uherské Hradiště 1. Informace: Blanka Sládková, +420 572 551 460.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Slovácké muzeum připravuje speciální prohlídky, náplní má být povídání i tvoření
9

Slovácké muzeum připravuje speciální prohlídky

Pro aktivní a tvořivé děti, které mají rády hry a kamarády, ale nemají chuť přespávat mimo domov,  byl ideální volbou ve třetím červencovém týdnu premiérový příměstský tábor v Muzeu keramiky Tupesy.
11

Přes den se děti zabavily v muzeu keramiky, na noc byly doma

Na sezonu jsme dobře připravení, věří záložník Havlík

Závěr minulé sezony vynechal kvůli poranění třísel, proto ještě na začátku letní přípravy plnil individuální tréninkový plán. Nyní je záložník Slovácka Marek Havlík zdravotně stoprocentně v pořádku a společně s týmem se chystá na úvodní souboj s pražskými Bohemians 1905.

Málo místa, hodně soubojů. Slovácko startuje sezonu v Ďolíčku

Čeká je jubilejní desátá sezona po návratu do nejvyšší soutěže. A nejen pro fotbalisty Slovácka bude nadcházející ročník ve FORTUNA:LIZE náročný, revoluční a hlavně s největším počtem zápasů v historii.

Chybějící síly v podnicích na Slovácku kompenzují automatizovaná pracoviště

Jednou z možností, jak v době nízké nezaměstnanosti nahradit lidskou sílu, jsou automatizace a digitalizace výroby, čímž lze zvýšit produktivitu práce a konkurenceschopnost. Tímto způsobem se mimo jiné snaží řešit nedostatek zaměstnanců také podniky na Slovácku.

V Kovozoo unesli žabáka Goliáše

Necelé čtyři roky strávil žabák Goliáš ve staroměstské Kovozoo, než se jej prozatím neznámý pachatel rozhodl ukrást. Jeden ze zvířecích exemplářů vyrobený z kovového odpadu tak od minulého víkendu chybí na svém piedestalu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT