Mezi jednadvaceti vybranými rozhlednami z celého Česka se konstrukce nad Salaší rozhodně neztratí. Podle některých připomíná skokanský můstek, podle jiných hasák nebo dvě propojené sedmičky. Jejími autory jsou prostějovští architekti Jan Smejkal a Tomáš Hutyra, kteří navrhli konstrukci z kovu a modřínového dřeva se 122 schody a dvěma vyhlídkovými plošinami. Stavbu zaplatil z vlastních peněz místní investor Petr Loucký, který také skoupil pozemky a po dohodě s obcí vypsal výběrové řízení, „O žádnou dotaci jsem nežádal a ani žádnou nedostal," řekl již dříve Deníku.

Krásna stavba na špatném místě?

Z nejvyšší plošiny je dobře vidět nejen Salaš a Velehrad, ale za jasného počasí i Svatý Hostýn. Jaroslav Fábera, předseda Klubu přátel rozhleden, který anketu vyhlašuje, však míní, že není postavená na právě nejvhodnějším místě, „Celý klub se shodl, že je to krásná stavba na špatném místě. Bohužel, výhled je jen v jednom úhlu, jinak je kolem jen svažující se terén." Vyhlídka však není všechno, počítá se i architektonické ztvárnění, „Žádná přesná kritéria nemáme, pouze to, aby stavba byla otevřená v roce 2015," říká předseda klubu.

Pro malou obci představuje rozhledna velké oživení. „Je ji vidět, když jedete k Salaši od Velehradu a spousta lidí si určitě řekne, že se tam podívá," říká František Čevela z Klubu českých turistů v Uherském Hradišti. „Nevede tam sice žádná značená trasa a ani o ní neuvažujeme, protože je to soukromá stavba, ale zájemci si vždycky nějakou cestu najdou," dodává.

Malá obec se začíná potýkat se zvýšenou dopravou turistů

Že je výhled poněkud omezený podle něj nijak nevadí. Rozhledna láká spíše návštěvníky z větší dálky, než místní, kterým by snad mohl připadat pohled do známého kraje nudný a její největší předností je originalita. Jeho slova potvrzuje i starostka Salaše, Jitka Točková, i když vnímá i odvrácenou stranu. Lidem se sice rozhledna líbí, mnoho obyvatel však není nadšeno z dopravního ruchu.

„Je poznat, že přibylo turistů a máme teď trochu problémy s dopravou. Mnoho návštěvníků se snaží dojet autem až k rozhledně, ale místo kde stojí není na takové zajížďky vůbec vhodné," míní starostka a dodává, že díky anketě se povědomí o obci i rozhledně nejspíš ještě zvýší. Kladné reakce však podle ní převládají, „Dokonce jsme byli jednou z nejvyhledáva­nějších turistických atrakcí regionu na mapy.cz společně s Buchlovem a zámkem Buchlovice."

Hlasování v anketě bude probíhat do konce února a to formou e-mailů na adresu rozhledna-anketa@centrum.cz. Do e-mailu se nepíše nic jiného než číslo rozhledny podle seznamu na stránkách ankety (www.rozhledny.webzdarma.cz). Rozhledna Salaš má číslo 15, Kelčský Javorník pak 19. V minulém ročníku se hlasovalo i o pořadí, ale od toho organizátoři upustili – vyhodnocení bylo příliš komplikované a letos tak má každý hlasující napsat jen jedno číslo.

ONDŘEJ MALÍŠEK

Čtěte také Unikátní rozhledna zdobí kopec nad SalašíNejvětší turistické taháky Slovácka: rozhledny, Buchlov a oba zámky