„Koncert zahájíme tady na nádvoří, no a pokud by náhodou přišel déšť, vezmeme pohárky, židle a přesuneme se dovnitř do chodby,“ řekl na úvod hlavní organizátor Jan Dudek.

To už ale byla obloha nad hlavami diváků černá jak bota a blesky za burácení hromů zlověstně křižovaly mezi mračny. Jakmile Originální Pražský Synkopický Orchestr spustil první tóny, začali lidé prchat před kapkami do avizovaného úkrytu na chodbě bývalé jezuitské koleje.

Muzikantům nestačilo ani kryté pódium a o několik vteřin později už honili partitury ve větrných vírech po nádvoří, načež také zvolili taktiku ústupu do útrob chodby. Tam na improvizovaném jevištním prostoru rozjeli zábavu ve stylu první republiky.

Cyrilometodějské centrum ve Starém Městě.
Cyrilometodějské centrum provede od pravěku po středověk

Zatímco se hudba nesla éterem a rozléhala chodbou, přítomní si vesele podupávali do rytmu a vychutnávali z nabídky šesti druhů vín od Vinařů Mařatice.

Začínalo se Sylvánským zeleným ročníku 2021 Josefa Hanáčka, pokračovalo Neuburským Antonína Zajíce ročníku 2020, Ryzlinkem rýnským ročníku 2020 Martina Zábranského, klaretem Rulandského modrého ročníku 2021 Jana Zábranského, Sevarem rosé ročníku 2021 Romana Janíka a závěr patřil Neronetu ročníku 2018 Vladimíra Grace.

Na druhou půli koncertu se zase stěhovalo, pro změnu z chodby na nádvoří, kde bylo po dešti velmi příjemně. „Výborná akce, skvěle jsme se bavili a nezabránily tomu ani vrtochy počasí,“ konstatoval na závěr návštěvník koncertu Dalibor Jirásek.