Obyvatele Uherského Brodu potrápily jak četné uzavírky, rozkopané chodníky, tak i hluk, který se centrem města zahájení prací od květnu rozléhá.

„Když dělníci pracovali na chodnících, tak jsem si při chůzi musel dávat mnohem větší pozor, protože to bylo doslova jako na překážkové dráze," přiznal se častý návštěvník Uherského Brodu Jaroslav Moštěk z Vlčnova. Podle dalšího osloveného Jiřího Šebesty se nekonečné prodlužování oprav určitě nelíbí majitelům okolních obchodů, protože se jich omezení vstupu do centra už řadu měsíců přímo dotýká.

Zdržení měly způsobovat mimo jiné také situace, s nimiž nikdo nepočítal. „Například u lip jsme zjistili napadení houbami, a tak v rámci bezpečnosti musely jít k zemi," uvedl starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Další potíže zapříčinila kanalizace. Jedna část musela být kompletně přeprojektována, v dalším místě pro změnu objevili potrubí, které tam vůbec nemělo existovat. Svou daň na zpoždění prací si vybralo také zjištění slabých základů jedné z budov, které musely být posíleny.

Kritika se v současné době hrne zejména na hlavu firmy, která zakázku realizuje a už od říjnového termínu dokončení jí nabíhají sankce. „Značnou část zdržení způsobil také přístup této společnosti," konstatoval místostarosta Uherského Brodu Petr Vrána. Podle vedení města vázlo jak zásobování, tak zajištění potřebného počtu pracovníků. „Chybělo buď jedno, nebo druhé, a to mnohdy v klíčových momentech," nechal se slyšet Patrik Kunčar. Dodal, že jedním z argumentů firmy byly letošní nadměrné srážky. „Podle našich údajů ale tento rok nijak nevybočoval z průměru," řekl Patrik Kunčar.

Redakci se přes veškerou snahu nepodařilo sehnat vyjádření firmy Sates Morava, která se na obnově Masarykova náměstí podílí, proto nelze na některé otazníky, visící nad stavební realizací náměstí, kompletně odpovědět.

Podle starosty zbývá v těchto dnech na Masarykově náměstí dokončit zhruba dvě stovky nejrůznějších nedodělků, které se postupně odstraňují. Naštěstí práce na obnově centra města, díky příznivému počasí mohou pokračovat. „Oprava Masarykova náměstí by tak mělo být reálně dokončeno do konce roku. Město však dílo nepřevezme, dokud nebude splňovat veškeré požadavky na kvalitu," poznamenal Patrik Kunčar.