„Myslím si, že většina z nás, kteří bydlíme u rekonstruovaných silnic, přijala jejich obnovu jako potřebnou. Když dnes vidíme ty změny, je to zadostiučinění za všechny ty problémy v průběhu stavby," svěřil se Petr Kocourek.

V Tupesích se opravoval úsek dlouhý 560 metrů, rovněž se stavila téměř devadesátimetrová opěrná zeď ve směru na Zlechov, která zabrání ujíždějícímu svahu po dříve vybouraném neobyvatelném domě v místě bývalé lékárny. Vybudovány byly i nové chodníky a upravila se veřejná prostranství kolem nich.

„Rekonstrukce přijde na 16,3 miliony korun. Částka bude uhrazena z rozpočtu Zlínského kraje," uvedl Bronislav Malý, ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK).

Souběžně se stavbou, kterou prováděli silničáři, probíhala i výstavba v režii obce. „Upravovali jsme chodníky, napojení místních komunikací, veřejnou zeleň i klenbový sklep, který se nachází pod komunikací. Provedli jsme demolici domu 216 či stavbu poloviny opěrné zdi," vypočítal starosta Tupes Oldřich Vávra.

Po vysoutěžení nejnižší nabídkové ceny vysají náklady na stavební práce provedené z obecní pokladny 7,53 milionu korun. Podpory by se však měla obec dočkat z Regionálního operačního programu Střední Morava.

Radnice usilovala o to, aby všechny nemovitosti kolem omlazovaných silnic byly v průběhu stavby maximálně dostupné, přesto se občané museli obrnit trpělivostí.

„Moje omluva směřuje ke všem lidem, kteří měli v částech obce dotčených stavbou problémy s přístupem ke svým domům. Největší těžkosti měli obyvatelé čtyř domů v části Vývozek," konstatoval starosta.

Bronislav Malý pro Slovácký deník exkluzivně sdělil, že ŘSZK opraví i třísetmetrový úsek, který navazuje na právě opravenou silnici ve směru na Zlechov.

„Požádala nás o to obec a písemně i šedesát obyvatel, kteří bydlí u inkriminovaného úseku. Na silnici jsou výtluky a praskliny, a ačkoliv ještě není ve zcela havarijním stavu, opravíme ji," slíbil ředitel ŘSZK.