Nejvíc hlasů získala jednička kandidátky STAN Ladislava Vlachynská, které odevzdalo svůj hlas 187 voličů, tedy o jeden více než na podzim.

Na druhé pozici se umístilo hnutí Za společné Sušice, jemuž voliči v obci z podhůří Chřibů dali 38,1 procent hlasů.

Obě seskupení však budou mít v sedmičlenném zastupitelstvu shodně tři své členy. Jednoho zastupitele (Pavla Mikulince pozn. red.) nominovali sušičtí voliči z hnutí Změny pro Sušice, které obdrželo 15, 09 procenta hlasů.

Pokud se obě nejsilnější složky v tamním zastupitelstvu nedomluví na koaličním postupu, bude záležet právě na Pavlu Mikulincovi ze Změny pro Sušice, ke které z nich se on koaličně přidá, aby většinovou váhou hlasů případný čtyřčlenný zastupitelský svazek prosadil nejen to, kdo se nakonec stane starostou šestisetčlenné vesničky, ale i to, kdo obsadí další pozice ve vedení obce.

Zajímavostí je, že se do zastupitelstva neprodrali lídři kandidátek Za společné Sušice Stanislav Šlechta ani Martin Rachůnek ze Změny pro Sušice.

Jaký bude další osud Sušic, ukážou zřejmě pondělní povolební vyjednávání.

Před třetími opakovanými volbami od roku 2006 se vedení všech tří kandidátek dušovalo, že bude volební rozhodnutí voličů po 14. březnu 2015 respektovat, aby se fungování obce stabilizovalo a stalo se normálním. Takový názor projevila po odchodu od volební urny rovněž řada obyvatel obce.

„Hlavně by se budoucí zastupitelstvo mělo dát dohromady, protože povolební problémy už trvají příliš dlouho. A poté by například v okolí mého bydliště mohli dokončit kanalizaci, kterou slibují už dvacet let, a stále není hotovo," řekl Slováckému deníku 57letý Sušičan Josef Hastík.

Účast: 75%

Optimismus nepostrádá vítězka voleb Ladislava Vlachynská.

„Věřím tomu, že ve všech stranách jsou inteligentní lidé a určitě se dáme dohromady tak, aby obec fungovala co nejlépe. Vzhledem k tomu, že jsme získali nejvíce hlasů, si budeme určitě nárokovat pozici starosty," uvedla Ladislava Vlachynská. O bez problémovosti následných jednání je přesvědčen Stanislav Šlechta z platformy Za společné Sušice.

„Co se týká obsazení našich kandidátů do pozice starosty či místostarosty, to vše už záleží na domluvě," nechal se slyšet těsně po volbách.

Zklamání netajil lídr Změny pro Sušice Martin Rachůnek.

„Čekali jsme trochu lepší výsledek, věřili jsme ve dva mandáty. Když zbylé dvě strany mají po třech, tak tvoříme pomyslný jazýček na vahách. Co se týče pozic, které bychom si mohli nárokovat, tak velké ambice nemáme," konstatoval Martin Rachůnek.

Ze 497 oprávněných voličů v Sušicích, jich v sobotu přišlo k volbám 375, což je o devět víc než v listopadu 2014. Svůj hlas tak odevzdalo 75, 45 procenta oprávněných voličů, tedy doposud rekordní počet.