VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Děkan František Buňka: studie neprokázaly, že biopotraviny jsou kvalitnější

Region – Biopotraviny stále získávají na popularitě. Souběžně s tím však také vyvstává otázka, zda jsou skutečně kvalitnější či zdravější. „Producenti bio-surovin a výrobci bio-potravin si zaslouží naši úctu, protože přispívají k trvale udržitelnému rozvoji a mnohdy i k ochraně krajiny," vysvětlil v on-line rozhovoru pro Deník děkan Fakulty technologické UTB ve Zlíně František Buňka.

19.11.2015
SDÍLEJ:

Děkan Fakulty technologické František BuňkaFoto: DENÍK/Jan Karásek

Podle něj tedy určitě stojí za to, tyto potraviny nakupovat. „Na druhou stranu, zcela objektivně, nebyla zveřejněna studie, která by jednoznačně prokázala, že takové výrobky jsou jednoznačně kvalitnější," upozornil děkan.

K používání náhražek v potravinách, které jsou běžně dostupné v obchodní síti upozornil, že jsou to často sami zákazníci, kteří výrobce k jejich používání nepřímo tlačí.

„Uvědomme si, že je to právě spotřebitel, který volá po snížení cen a vyhledává levné zdroje. Výrobce, jehož výrobní cena je tvořena mnohdy i ze 70% nákladem na surovinu, nemá jinou možnost, než zasáhnout do surovinové skladby a hledat levnější alternativy – to vše však v mezích legislativy a rozhodně i takovéto výroky musí být zdravotně nezávadné," uvedl František Buňka.

Chceme-li kvalitnější surovinovou skladbu, budeme si podle něj muset zvyknout na připlacení a akceptaci vyšší ceny.

Děkan František Buňka na našem webu on-line diskutoval se čtenáři v pátek 27. listopadu od 12 hodin.

Celý ON-LINE rozhovor ZDE

Profil děkana Františka Buňky

Děkan Fakulty technologické František Buňka

Doc. Ing. František Buňka, Ph.D. je absolventem Vysoké vojenské školy pozemního vojska ve Vyškově, od roku 2004 nositelem titulu Ph.D. v oboru ekonomika a hygiena výživy.

Od roku 2003 působí na Ústavu technologie potravin Fakulty technologické.

V letech 2006-2009 zastával funkci předsedy akademického senátu fakulty, následující dva roku působil jako proděkan a od roku 2011 je ředitelem Ústavu technologie potravin.

Ve vědecké činnosti se zabývá aplikací potravinářských přídatných látek, optimalizací technologických procesů při výrobě potravin živočišného původu, stanovováním obsahu proteinů a aminokyselin v potravinách, řízením bezpečnosti potravin a stravováním obyvatelstva v mimořádných situacích.

František Buňka pracuje rovněž pro Český institut pro akreditaci jako samostatný odborný posuzovatel.

V říjnu letošního roku byl jmenován děkanem Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Autor: Redakce

19.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – pondělí 11. prosince 2017

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Ilustrační foto

Vítr v Bojkovicích přetrhal elektrické vedení, školáci se neučili

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Nedakoňské srnky slavily jubileum pořadem Pod peřinou

FOTOGALERIE / Vkládají-li sudičky lidem do kolébky nějaká osudová rozhodnutí, tak v případě členek pěveckého sboru Nedakoňské srnky, který v sobotu slavil desáté výročí od svého vzniku, to udělaly bez váhání.

Může být hlavní uzel pro novou MHD v Uherském Hradišti na Všehrdově ulici?

ANKETA/ Myslíte si, že hlavní uzel pro novou MHD v Uherském Hradišti může být na Všehrdově ulici v blízkosti hlavní křižovatky, kde by mezi Střední uměleckoprůmyslovou školou a bankou ČSOB mělo denně projet více než 400 spojů? Hlasujte v anketě.

Vzpomínka na Plocína

Už více než rok uplnynul od chvíle, kdy odešel do veslařského nebe Michal Plocek.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT