22.29 - (Kroměříž) Hladina řeky Moravy v Kroměříži neustále klesá už od středečního rána. V šest hodin kulminovala na 684 centimetrech, ve dvacet jedna hodin měřila už jen 618 centimetrů. Příznivý vývoj ve městě očekávají i v následujících hodinách. Stále platí třetí stupeň povodňové aktivity, tedy stav ohrožení, povodňový štáb proto zůstává i nadále v plné pohotovosti.

20.00 -(Zlínsko) – Situace na řekách na Zlínsku se uklidňuje. Svědčí o tom informace z Českého hydrologického ústavu, který pravidelně aktualizuje jejich stav. Například řeka Morava, která měla v Otrokovicích v 10 hodin ráno 392 cm do hloubky, má nyní už jen 376 cm. Rovněž i ve Spytihněvi klesla hladina z 666 cm na 653 cm a podle odhadu hydrologů má stále klesat. Do druhého stupně by se měla dostat již v pátek.
Hladina se snižuje i na Dřevnici ve Zlíně, Slušovicích a Kašave a také na Fryštáckém a Hornoveském potoku ve Fryštáku a Lutonince ve Vizovicích. Zde je již od včerejšího dne v normálním stavu.

19.18 - (Uherskohradišťsko) Informace od vodohospodářů - pokles hladiny o 7 centimetrů, předpoklad – trvalý slabý pokles hladiny

16.28 - (Kroměřížsko) Žádné potíže na silnicích už ve středu 19. května nezpůsobily povodně. Podle informací od policie jsou zprůjezdněny všechny cesty včetně té z Chropyně na Kojetín, kterou v úterý v lesích zalila voda. Silnice ze Záříčí na Troubky už je také sjízdná, voda z ní opadla kolem poledne.

15.27 - (Kroměřížsko) Mezi Kojetínem a Chropyni se stále rozlévá Morava do lužních lesů a polí a přes neobydlené oblasti se přelévá do říčky Moštěnka. Tamní zvýšená hráz zabraňuje dalšímu rozlévání vody a jako přítok Moravy ji svádí zpět do hlavního koryta.

15.26 - (Kroměříž) - Už více než osm hodin klesá hladina řeky Moravy v Kroměříži. Nejvyšší výšky, 684 centimetrů dosáhla ve středu ráno kolem šesté hodiny. Ve čtrnáct hodin měřila už jen 662 centimetrů. „Navzdory optimistickému průběhu posledních hodin na řece stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Přestože není město bezprostředně ohroženo, je třeba míst stále na paměti vážnost situace,“ podotkl mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

14.43 - (Uherské Hradiště) Pracovníci charity a krizového štábu dnes začali na školách a dalších veřejných místech umisťovat letáky s informacemi jak se chovat v případě povodně a průběžně rozváží letáky s aktuálním vývojem situace. Čeká se na příjezd ministryně životního prostředí.

13.35 - (Vsetínsko) Přestože se řeky na Valašsku pomalu vracejí do svých koryt, zdá se, že region dostane další ránu. Místní jílovcové podloží nasycené vodou totiž podle odborníků ztrácí pevnost a dává se do pohybu. vice čtěte ZDE

12.39 - (Zlínsko) – Hladina Moravy klesla v Otrokovicích i ve Spytihněvi za poslední hodinu o jeden centimetr. Klesá i Dřevnice, Lukovský potok, Fryštácký potok, Hornoveský potok a Lutoninka ve Vizovicích.

12.37 - (Kroměřížsko) Devět minut před úterním polednem odstřelili v Kvasicích část břehu tamního potoku Kotojedka. více čtěte ZDE

12.11 - (Uherskohradišťsko) Řeka kulminuje a tento stav potrvá, podle vyjádření vodohospodářů, patrně až do zítřejšího dne. „Situace je lepší než v roce 2006. Pro nás je výhodou i to, že klesá voda v Kroměříži a Dřevnici. Předpokládám že ve čtvrtek voda v Uherském Hradišti a okolí dostaneme na druhý povodňový stupeň,“ poznamenal provozní náměstek Povodí Moravy v Uherském Hradišti Jiří Barouš.

11.19 - (Kroměřížsko) Morava v Kroměříži klesá o dva až tři centimetry za hodinu. Plné ruce práce ale mají složky integrovaného záchranného systému v Kvasicích, kde se chystají odstřelit kus břehu Panenského potoka.

11.06 - (Vsetínsko) Přítok do přehrady Bystřička významně poklesl a hladina v nádrži se v současné chvíli pohybuje v ovladatelném takzvaném retenčním prostoru. Tedy pod úrovní přelivné hrany bezpečnostního přelivu. Průtok v korytě pod vodním dílem regulují pracovníci Povodí Moravy spodními výpustmi.

10.45 - (Uherskohradišťsko) Informace z uherskohradišťské radnice: Dnes ve 14.30 navštíví Uherské Hradiště ministryně životního prostředí Rut Bízková.Stav vody a hráze v Uherském Hradišti kontrolují průběžně policejní hlídky.

10.34 - (Uherské Hradiště) Dnes ve 14.30 navštíví Uherské Hradiště ministryně životního prostředí. Starosta města svolává tiskovou konferenci na středu 19. 5. ve 14.00 hod. Bude informovat o aktuální povodňové situaci a prognózách.

10.21 - (Vsetínsko) Na hasičskou stanici ve Valašském Meziříčí dorazilo včera 600 vysoušečů. Podle mluvčí meziříčské radnice Venduly Šmídové zůstane dvě stě třicet pět kusů uskladněno v městském skladu. Zbylé vysoušeče poskytne Meziříčí dalším městům. O přístroje už projevilo zájem sedmdesát obyvatel Meziříčí.

9.57 - (Vsetínsko) Rožnovská Bečva, která nejvíce zlobila v Rožnově pod Radhoštěm a pak zejména ve Valašském Meziříčí, spadla v úterý kolem dvacáté hodiny v prvním z uvedených měst ze třetího na druhý povodňový stupeň. Přes noc hladina řeky dále opadávala, takže po osmé hodině ráno ji mohli hydrologové už jen prvním stupněm povodňové aktivity.

Ve Valašském Meziříčí klesla řeka pod úroveň druhého stupně v úterý ve dvacet hodin. Přes noc ubyla výška hladiny o dalších pětatřicet centimetrů. První stupeň povodňové aktivity platí na toku i ve středu v devět hodin ráno, kdy se hladina pohybuje na výšce 210 centimetrů.

9.56 - (Vsetínsko) Hladina Vsetínské Bečvy ve Vsetíně klesla již v úterý v sedm hodin večer na 278 centimetrů. Tím pádem mohli hydrologové na tomto úseku zrušit označení prvním povodňovým stupněm. Hladina řeky klesala i nadále a ve středu v devět hodin ráno dosahovala zhruba dvou a půl metru. V Jarcové u Valašského Meziříčí nepřekročil tentýž tok první stupeň povodňové aktivity po celé úterý. I ve středu ráno je stav řeky normální. V devět hodin dosahovala hladina dvou set deseti centimetrů.

9.53 - (Zlín) - Z důvodu přetížení stromů vodou budou v průběhu celého týdne pracovníci Odboru městské zeleně zlínského magistrátu provádět preventivní ořez větví na tržišti Pod kaštany. Žádají proto veřejnost o respektování bezpečnostních pokynů. Současně vyzývají k obezřetnosti při pohybu pod vzrostlými stromy, protože z důvodů podmáčení hrozí jejich vývrat.

9.52 - (Zlín) – Povodňové linky končí z důvodu vývoje situace na Dřevnici svou činnost.
Na telefonech 577 630 280 a 577 630 260 mohli lidé od pondělního poledne oznamovat komplikace, které souviseli s povodňovou situací na území města Zlína, případně zažádat o pomoc. Podle sdělení mluvčího Zlínského kraje Milana Plesara je pro veřejnost nadále k dispozici speciální linka Zlínského kraje +420 577 043 171, na níž mohou lidé získat aktuální informace o povodních ve Zlínském kraji.

9.49 - (Zlínsko) - Úroveň některých lokálních řek stále klesá. Fryštácký potok, Lukovský potok, Lutoninka i Dřevnice ve Zlíně a ve Slušovicích už jsou v normálním stavu. Na hranici prvního stupně je zatím jen Dřevnice v Kašavě.

9.27 - (Otrokovice) – Hladina Moravy v Otrokovicích se v úterý ve 23 hodin s hloubkou 370 cm dostala na třetí stupeň povodňové aktivity. Nyní už má 392 cm a stále pomalu stoupá.

9.15 - (kroměřížsko)V Kvasicích musí odstřelit břeh. Jinak je voda zaplaví více čtěte ZDE

FOTOGALERIE - Morava v Uherském Hradišti ve středu 19. května ráno

8.45 - (Uherskkohradišťsko, Spytihněv) – aktuální stav – výška hladiny 658 cm, průtok 678m3/s. Vodohospodáři předpokládají, že kulminaci toku lze očekávat mezi 12.-14. hodinou. Poté setrvalý stav s následným pozvolným poklesem hladiny. Morava se v úseku prozatím nikde nevylila.