Vinice obnovuje i několik vinařů ze slovácké podoblasti. Jednou ze společností je Víno Zlomek a Vávra z Boršic u Blatnice. Na katastru této obce vysadí na novém místě na viniční trati Na Zábřeží na 7,4 hektarech nové sazenice, přičemž viniční trať Molvy o rozloze 7,9 hektaru vyklučí. „Rozhodli jsme se omladit a vysadit odrůdy Chardonnay, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Tramín červený a Pálavu. I když si někdo může myslet, že Pálava patří na jih Moravy, věřím, že i tady se jí bude dařit,“ prozradil spolumajitel vinařství Libor Zlomek.

Dodal, že odrůdy volí podle dvou hledisek, jak podle místa, kde budou sázet a podle toho vybírají odrůdu, tak podle obchodního, což znamená podle zájmu zákazníků. Na viniční trati, kterou budou klučit, jsou sazenice až 45 let staré. „Pokud se vinař dobře stará, dává réva ještě rentabilní úrodu ve třiceti letech jejího stáří,“ uvedl Libor Zlomek, jehož společnost má vinohrad na téměř 24 hektarech půdy.

Folklorní soubor Pentla rozproudil svým vzpomínkovým pořadem s názvem Dožínky krev v žilách šesti stovek diváků.
Boršická Pentla slavila třicáté narozeniny Dožínkami

Na více než dvojnásobném území vysazuje teď révu nedaleká společnost Agrolip Lipov. Ze 100 hektarů vinic letos omladí 16. „Situace si to už vyžaduje. Vyklučili jsme révu vysazenou v 70. nebo 80. letech minulého století,“ sdělil ředitel Agrolipu Lipov František Žák s tím, že dalším faktorem, který tento krok ovlivnil, byla ztráta vinic v rámci komplexních pozemkových úprav. Společnost kromě tradičních odrůd Rulandské bílé, Chardonnay a Moravský muškát vysadí i dvě nové, a to Solaris a Souvignier gris. Poslední dvě jmenované vybrali kvůli jejich rezistenci.

Vinohrady nemůže vinař osadit či vyklučit, jak se mu zlíbí. O výsadbu musí požádat ministerstvo zemědělství, které má každý rok určeno, kolik hektarů se může osadit. Podle toho se pak odvíjí i dotace, kterou majitel vinice získá. „Pohybuje se okolo 350 až 400 tisíc podle počtu jedinců na hektar,“ vysvětlil Libor Zlomek. Pokud získá povolení na nový vinohrad, aniž by cokoliv klučil, může požádat o příspěvek z Programu rozvoje venkova.

Cimbálová muzika Stojanova gymnázia Velehrad byla u papeže.
Cimbálovka Stojanova gymnázia byla na audienci u papeže

V okrese Uherské Hradiště je v současné době více než 535 hektarů vinohradů. „Mezi nejčastější odrůdy patří Müller Thurgau, který najdete na Slovácku na 64 hektarech, Ryzlink rýnský a Chardonnay,“ informovala mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková. Nejvíce vinohradů mají pak na svém území Polešovice, a to 114,5 hektaru, a na druhém místě je nečekaně Uherský Ostroh s téměř 48 hektary.

Vítězní stárci soutěže O nejpohlednější stárkovský pár 2017 je z Popovic a přebírají víno od Libora Zlomka v Galerii slováckých vín v Uherském Hradišti.
Začínáme soutěžit o nejpohlednější stárkovský pár z letošních hodů