„Přestože je poměrně složité stanovit data, kdy lze pyrotechniku v podobě ohňostrojů či petard vypouštět, abychom nebyli v rozporu se zákonem, na vyhlášce pracujeme. Chtěli bychom ji schválit už letos na jaro,“ prozradil radní Bílovic Adam Skovajsa.

Připravované nařízení má jasně vymezit, v kterých dnech lze počítat s nečekanými otřesy a výstřely.

„Rozhodli jsme se tak i na popud obyvatel, hlavně majitelů psů, kdy rok od roku přibývá dnů s neustálým rachotem, což právě jejich domácí mazlíčci nesnášejí příliš dobře,“ vysvětlil Adam Skovajsa s tím, že už letos se snažili obyvatele vyzývat k omezení užívání pyrotechniky v případech, kdy to není zcela běžné.

O přípravě podobné vyhlášky uvažují i jinde. Například v Uherském Hradišti by takové nařízení dalo policistům páku i na průvody fotbalových fanoušků.

„Vlastně nám v současnosti procházejí městem a kolem sebe odhazují petardy a dělobuchy. Policisté je zato však nemohou nijak postihovat,“ poznamenal starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Přesto sám preferuje cestu jiným směrem.

Ilustrační foto
S nožem v ruce požadoval po mladíkovi bundu. Poznáváte jej na videu?

„Nechtěl bych zavádět další a další regulace, proto zatím o stanovení podobné vyhlášky neuvažujeme. Naopak si myslím, že bychom se měli na úrovni parlamentu zaměřit na omezení prodeje této pyrotechniky mladistvým či její užívání podnapilými jednici,“ nechal se slyšet Stanislav Blaha, který je současně také poslancem Parlamentu ČR.

Samo město navíc už léta neinvestuje do vlastního ohňostroje a oslavy nového roku nechává na soukromých iniciativách. Opakem Hradiště je pak při novoročních oslavách Uherský Brod, který na přelomu roku uspořádal ohňostroj za téměř třicet tisíc korun.

„O zavádění podobných vyhlášek jsme doposud neslyšeli a ani o nich nejednáme,“ stručně informoval starosta Uherského Brodu Ferdinand Kubáník.

Jakékoliv omezení hlučnosti by dle uherskohradišťského veterináře Radomíra Mlejnského majitelé domácích mazlíčků jenom přivítali.

„Největší problémy samozřejmě mají s ohňostroji psy, ale i některé kočky. Každoročně tak předepisujeme prášky na zklidnění a dáváme rady, jak se o svého čtyřnohého kamaráda mají klienti starat,“ popsal běžný postup ke konci roku Radomír Mlejnský.

Stanovit určité dny by pak podle něj velmi pomohlo.

„Majitelé by tak věděli, kdy se mají připravit na nejhorší. V některých městech, která pořádají své vlastní oslavy, taky zkouší bezhlučné ohňostroje, ale vyhláška to řeší v obecném měřítku,“ dodal Radomír Mlejnský.

Moravní most v Uherském Hradišti. Ilustrační foto
Hradiště čeká dopravní kolaps. Moravní most se má opravovat