Pokud by trvalo delší dobu, toto palivo by dostávaly jen domácnosti, nemocnice, školy a veřejné instituce. Firmy by pak nebyly mimo jiné schopny vyhřát své výrobní prostory.

„Na plynu jsme přímo závislí, a pokud ho mít nebudeme, tak budeme muset zcela zastavit výrobu. Pevně však věříme, že k tomu nedojde,“ konstatoval například jednatel zlínské společnosti Elmo Rudolf Sivík, která se zabývá výrobou rozvaděčových skříní. „Plynem totiž vytápíme veškeré naše prostory a v zimě by zde prostě pracovat nešlo,“ řekl Sivík.

Na dodávce plynu je z velké části závislý výrobce kuchyňských doplňků Tescoma. „Pokud by došlo jen k omezení dodávek, nic by se ještě nestalo. Máme dobře izolovanou výrobní budovu, teplo by se v ní udrželo. V opačném případě by to bylo horší,“ řekl ředitel marketingu Jiří Ambrož.

A jak se na omezení dodávky plynu z Ruska díváte vy? Zapojte se do diskuze pod článekm, nebo hlasujte v anketě vpravo nahoře

Situaci bedlivě sledují i ve vizovické likérce Rudolf Jelínek. „Bez plynu se při výrobě destilátů neobejdeme. Když by nám přerušili dodávku, nebude ani nová slivovice,“ sdělil marketingový ředitel likérky Zdeněk Chromý.

„Katastrofický scénář však neočekáváme. Jinak by to bylo poprvé v historii, co by na pultech obchodů slivovice chyběla,“ zažertoval Chromý.
Také v napajedelské Fatře věří, že situace nakonec nebude tak vážná.„Pokud nedojde k úplnému omezení, tak se nás to nedotkne,“ řekl generální ředitel Daniel Tamchyna.