Právě černé skládky, které hyzdí již několik let okolí vesnice ve směru na Újezdec, jsou tím, co se nelíbí řadě tamních obyvatel. Případem už se zabývají také policisté v Uherském Hradišti.

„Určitý odpad v této lokalitě leží již několik let, ale v posledních měsících se intenzita vyvážení podstatně zvýšila," upozornila Zdeňka Kubátová, která bydlí na okraji vesnice poblíž údajných skládek. Nejvážnější však na celé věci je podle ní to, že je vše prý tiše tolerováno starostou obce. „Sami jsme již několikrát přistihli řidiče, kteří odpad do lokality poblíž obory vyváželi, varovali jsme je, že se to nesmí, ale odpovědí nám bylo jen odseknutí, ba dokonce i výhrůžky. Ty lidi známe a víme, že jsou ze stavební firmy, která patří starostovi Vážan, nebo jsou s ním jiným způsobem spojeni," poznamenala Zdeňka Kubátová. Se svým manželem Radkem Krsičkou se v minulosti údajně vícekrát snažili starostu na problém upozornit či předkládali návrhy pro jeho řešení, ale bezvýsledně. „Starostu jsme se pokusili již několikrát kontaktovat, že se nám obyvatelům tato černá skládka na okraji obce nelíbí, vybízeli jsme k tomu, aby se odpad vyvážel třeba na skládku do Těmic, odpovědí nám ale bylo jen arogantní odmítání či absolutní nekomunikace," postěžoval si Radek Krsička. Oba manželé již prý v minulosti problém konzultovali na odboru životního prostředí v Uherském Hradišti, kde se dozvěděli, že žádná oficiální skládka pro zmiňovanou oblast schválena není. A podle nich údajně ani tato informace nepřiměla starostu Vážan, aby učinil patřičná opatření.

Zdeňka Kubátová ukazuje, kde všude se jedna z nepovolených skládek nedaleko Vážan rozkládá.

Černá skládka hyzdí okraj obce Vážany. Foto: DENÍK/Jiří Kordovaník

V okolí Vážan jsou však trnem v oku hned dvě lokality. Jednou z nich je skládka suti, která se hromadí nedaleko domů poblíž vysílače a vážanské rozhledny. Druhou je pak skládka odpadu všeho druhu, která dlouhodobě vyrůstá na okraji svahu nad Ořechovem a která je částečně přístupná po polní cestě ve směru z Vážan do Újezdce.

„Co se týká hromady suti poblíž vysílače, ta je tam zhruba už od roku 1978, kdy se stavěla komunikace do Újezdce. Je dlouhodobě zažito, že tam lidé případnou suť vyvezou. Ta je poté při dostatečném množství jednorázově odvezena a obec ji využívá na zpevnění komunikací," sdělil starosta Vážan František Drobil a dodal, že na existenci černé skládky u obory ze strany uvedených stěžovatelů upozorněn nebyl. „Pokud tam ale situace taková opravdu je, bude se to řešit v souvislosti s určitými protierozními opatřeními, která jsou v této lokalitě nad Ořechovem plánována. Je tam zapotřebí vybudovat nějaký suchý poldr, aby do budoucna voda odsud nestékala do Ořechova," nastínil možné řešení vážanský starosta. K realizaci těchto plánů však podle něj chybí především dohledání vhodného dotačního titulu a jakoukoliv spojitost skládek s jeho osobou odmítá. „Pokud u nich bylo někdy viděno nějaké vozidlo od nás, mohlo to být pouze jednou, kdy jsme na uvedené místo vyvezli na vozíku poškozenou omítku z obecního úřadu, poté co došlo k havárii vodovodu. To, že by tam odpad vyvážela nějaká vozidla mé stavební firmy, vylučuji," odmítá nařčení František Drobil.

K existenci hromady odpadu se vyjádřila také Jarmila Jilgová, starostka Ořechova, při jehož bezprostřední katastrální hranici je bez povolení uskladněn. „O existenci černé skládky ve svahu nad naší obcí víme a rozhodně netěší mě ani další obyvatele naší obce. V minulosti jsme již vyvíjeli snahu za účelem likvidace této skládky a komunikovali jsme se starostou Vážan, nicméně prozatím jsme se nedobrali žádného prospěšného závěru," naznačila Jarmila Jilgová. Svůj postoj k této záležitosti sdělily Slováckému deníku také další instituce. „Co je mi známo, v uvedené lokalitě není povolena žádná skládka odpadu," uvedla za odbor životního prostředí v Uherském Hradišti Eva Štípová. Šetření s případem související stížnosti pak připustil policejní mluvčí Aleš Mergental. „V současnosti prověřujeme oznámení o existenci černé skládky odpadu poblíž Vážan a zjišťujeme, zda došlo ke spáchání trestného činu, jakého a kdo jej spáchal," okomentoval záležitost policejní mluvčí.