Po uplynulém víkendu nově zvolenému poslanci Okamurovi zanikl senátorský mandát. Ve zlínském senátorském obvodu, jenž zasahuje do části Zlínska a také Uherskohradišťska, se tak budou do devadesáti dnů od složení mandátu konat další předčasné volby – tentokrát do Senátu.

Stanislav Mišák se nově vzniklé šance, jak se dostat do senátorského křesla, chce vzdát.

„V doplňovacích senátních volbách nepředpokládám, že bych kandidoval. Už před rokem se ukázalo, že práce pro lidi, a to i na úkor svých blízkých, nic neznamená proti penězům, za které se dá volič nejen ovlivnit, ale přímo i koupit. To, že tehdy šlo o sledování osobních zájmů a nikoliv o zájmy občanů, je zjevné," říká hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

Jako poražený kandidát na senátora se prý v žádném případě necítí. „Moje slova také podtrhuje fakt, že pan Okamura do Poslanecké sněmovny nekandidoval za Zlínský kraj," dodává Mišák.

ČSSD jej však vidí jako nejvhodnějšího kandidáta. „Pan Okamura se ještě senátorského mandátu nevzdal. Pokud se jej vzdá, opět u nás začne diskuse o nejvhodnějším kandidátovi. Zda to bude pan Mišák, či někdo jiný, to uvidíme v rámci dohody. Rozhodnout musí členové sociální demokracie," říká předseda krajského výkonného výboru Dalibor Sedláček.

Nově zvolený poslanec Tomio Okamura se však nařčení Mišáka brání. Senátorský mandát mu prý zanikl už automaticky. Obdržel to i písemně.

„Bylo by dobré, kdyby pan hejtman přestal konečně lhát. Svůj krok jsem zdůvodňoval něčím jiným, tak ať už přestane. Je to ostuda a je to nedůstojné. Ve Středočeském kraji jsem kandidoval z důvodu, že je největším v Česku. Když neudělám výsledek tam, tak kde jinde? Jinde přímou demokracii neprosadím," zdůrazňuje Okamura.

Zlínskému kraji, kde má také kořeny, hodlá zůstat věrný. Z Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku pochází jeho rodina. „S několika starosty jsem už na určitých věcech domluvený. Také s šéfem bystřické radnice. Do kraje jezdit budu a možná teď i častěji," dodává Okamura.

Také někdejší nejsilnější protivník sociálních demokratů, ODS, hodlá do boje o křeslo senátora vyslat své kandidáty. „Až vše bude jisté, svolá se oblastní rada a pobavíme se o tom. Určitě ale kandidát bude. Vše závisí na dohodě dvou dotčených okresů," vysvětluje regionální manažer ODS Jaroslav Burkart.