Například někdejší hejtman a adept na lídra krajské ODS Libor Lukáš už podobné návrhy dopředu odmítl. ODS ve Zlínském tak stále nemá prvního muže kandidátky. LUKÁŠ:

Jeho stranický kolega a náměstek ministra obrany, Hradišťan Libor Karásek ale rovněž o takový post nestojí. „Prozatím jsem žádný podobný návrh neobdržel. I pokud by se tak stalo, odmítl bych. Chci se totiž naplno věnovat své dosavadní práci na ministerstvu. Pokud Libor Lukáš pozici lídra odmítl, pak bychom tento post navrhnout jiné významné osobnosti, například bývalému ministru školství Petru Fialovi," podotkl Libor Karásek.

Libor Lukáš poznamenal, že Petr Fiala kandiduje za ODS za Jihomoravský kraj. „Je ale pravdou, že bych osobnost tohoto typu viděl na pozici lídra krajské ODS velmi rád. Kdo jím nakonec bude, je otázka jednání. Svůj osobní tip sice mám, nicméně nebylo by vhodné, abych ho ze všeho nejdříve sdělovat médiím," podotkl Libor Lukáš.

Naopak lídr KSČM Vladimír Koníček se domnívá, že nic nebrání tomu, aby jeho strana v předčasných volbách uspěla. „Domnívám se, že bychom měli ve volbách uspět stejným, nebo možná ještě i výraznějším způsobem, než posledně. Zejména kvůli výsledkům, kterou za námi lidé vidí," poznamenal Vladimír Koníček.

Také vedení krajské KDU-ČSL zastoupené Ondřejem Benešíkem si v případě předčasných voleb věří, a to i přes to, že ve sněmovně v minulém volebním období zastoupení neměli. „Ta situace byla pro nás důležitá, už kvůli větší sebereflexi a analyzování chyb. Skutečnost, že jsme se do sněmovny nedostali, nám dala najevo, že naše záměry nebyly dost jasné a konkrétní. Obměnili jsme proto část svého nejvyššího vedení strany. Stávající průzkumy veřejného mínění nyní mluví až o osmi procentech možných hlasů. Máme tedy velkou šanci svá křesla ve sněmovně získat," míní Ondřej Benešík.

Poslanec Petr Gazdík (TOP 09) se rovněž o svou budoucnost příliš neobává. „Pokud se do sněmovny opět do sněmovny, budu si, stejně jako doposud, vážit rozhodnutí voličů a svou práci budu vykonávat, jak nejlépe umím. I pokud by se tak ale nestalo, rodinu určitě uživím, a to jako pedagog školy v Bánově," podotkl Petr Gazdík, který prozatím nechce spekulovat o svých šancích k návratu do sněmovny.

Lídr ČSSD Antonín Seďa má už o své předvolební kampani jasné představy. „Zvolím předvolební kampaň a budu jezdit za lidmi do měst a obcí. Budeme s nimi mluvit například o zastavení ekonomické recese, nastartování hospodářského růstu, nezaměstnanosti a dalších tématech," vysvětlil Antonín Seďa. Voliče v jiných regionech chce podle Antonína Sedi ČSSD oslovit zejména řešením otázek podpory hi-tech technologií, letectví, technického vzdělávání, efektivnější využití průmyslových zón v kraji a příbuznými tématy.

Přeseda Krajského výboru SPOZ ve Zlínském kraji a prezidentský kanclér Vratislav Mynář věří, že jehostrana ve vobách zaboduje. „Byl bych špatný předseda kraje, kdybych v to nevěřil. Za prvé máme stabilní členskou základnu, krajské struktury, které mají zkušenosti z volebních kampaní a také výrazné osobnosti, které za nás budou kandidovat. A neposlední řadě pan prezident je náš čestný předseda což je všeobecně známá věc a já věřím, že i jeho dobrou práci ocení lidé tím, že dají hlas SPOZ," konstatoval Vratislav Mynář.