Veřejné kontejnery na tříděný odpad totiž podle jejich tvrzení svou kapacitou nedostačují potřebám domácností. Nezřídka se tak lidem naskytne pohled na kartonové krabice či PET láhve poházené kolem přeplněných popelnic.

„Je to ošklivé. Poslední případ je starý pár dní. Kontejner u hřbitova byl naditý k prasknutí a kolem se válela hromada odpadků. Zrovna u takového místa mi to přijde až hanebné a radnice by s tím měla něco urychleně dělat,“ postěžovala si přímo před hřbitovem Olga Rumíšková ze Starého Města.
Za pravdu ženě dávají i další lidé. „Často jsem vídal odpadky obsypané kontejnery i před městským úřadem. Očividně jejich množství nestačí. Chtělo by to asi víc popelnic,“ dodal Petr Ulrych ze sousedního Uherského Hradiště.

Problémy s kapacitou kontejnerů však podle staroměstského starosty Josefa Bazaly nejsou tak žhavé, jak se mohou zdát. „Nemyslím, že by šlo o akutní potíže. Jedná se o ojedinělé případy. Navíc se odpadem zabýváme a neustále hledáme nová řešení,“ argumentoval Bazala. Po osobním zhlédnutí nepořádku u hřbitova dal však nespokojeným obyvatelům alespoň v dané lokolatiě za pravdu.

K tomu se přiklonila i Alena Pluhařová, vedoucí staroměstského odboru správy majetku a životního prostředí. „Je pravda, že u hřbitova je to špatné. Kontejnery odtamtud budeme muset přemístit. Mají totiž sloužit lidem z vedlejší části města Trávník. Odpadky do nich ale vyhazují i lidé, kteří jdou ze hřbitova,“ dodala Pluhařová. Celkový nedostatek nádob na odpad by se měl podle ní v brzké době zmírnit.

„Do každé domácnosti ve městě v současné době rozvážíme popelnice na bioodpad, které se budou svážet jednou za čtrnáct dní. V městských částech Špitálky a Nový svět dodáme lidem navíc ještě pytle na plasty, které se budou zatím vyprazdňovat jednou do měsíce. Pokud se ujmou, rozšíříme je do celého města,“ přiblížila řešení situace Pluhařová.

Kontrolovat kapacitu kontejnerů a udržovat kolem nich pořádek musí být podle Jaroslava Hrabce, vedoucího Odboru životního prostředí krajského úřadu ve Zlíně, pro obec samozřejmostí. „Ze zákona vyplývá, že je povinností obce dodržovat čisté okolí kontejnerů. Občané si podle toho mohou také utvářet obrázek města. Myslím proto, že je dobře, že se zástupci Starého Města snaží situaci řešit,“ míní Hrabec.