Nízké teploty na jaře ničily úrodu například v okolí Zlechova, kde má více než deset tisíc hlav vysazena rodinná firma Víno Jakubík. Výsledný produkt by však měl být kvalitní. „Dá se předpokládat, že pokud nepřijdou kroupy, cukernatost může dosáhnout přívlastkových ukazatelů. Je ale potřeba sklízet až v říjnu," prohlásil František Jakubík. Před pěstiteli vinné révy ale stojí ještě jeden velký problém ubránit se před invazí špačků a kosů. Ptáci podle něj mají letos kvůli nepříznivému počasí minimum obživy na polích a již teď se vrhají na vinohrady. „Menší vinaři by si měli opatřit sítě," radí František Jakubík.
Ani šampioni posledních ročníků prestižní soutěže TOP víno Slovácka, z rodinného Vinařství Vaďura v Polešovicích, nevzpomínají s nadšením na letošní květen. Hrozny jim pomrzly na dvou z osmi plodných hektarů. „Jinak ale panovalo příznivé počasí plné slunce a vysokých teplot. Nakonec jsme se dočkali i deště. Vegetace je nyní odhadem čtrnáct dní v předstihu, takový Muškát moravský už pomalu dozrává," zhodnotil Jaroslav Vaďura. Návštěvníci hradišťských Slavností vína se o druhém zářijovém víkendu podle něj rozhodně nebudou muset strachovat, že by snad nestihl vyvřít burčák. Polešovické vinice jsou v dobrém stavu a jen výjimečně je napadly houbové choroby. „Plíseň révová se nevyskytla prakticky vůbec a padlí révové jenom lokálně. Akorát hrozny vypadají řidší, bude to spíše menší sklizeň," odhadl Jaroslav Vaďura, který začátkem týdne dokončil pravděpodobně poslední postřiky.
Třicetiprocentní ztráty nadělal jarní mráz ve vinicích společnosti Zlomek&Vávra v Boršicích u Blatnice. Teplota pod nulu klesla především v dolinách a zákoutích poblíž větrolamů. V některých pásech pomrzlo až sedmdesát procent révy. „Jedná se o jedinou škodu. Zdravotní stav hroznů je perfektní, bez chorob. Pomrzlé keře znova obrostly, takže příští rok budou připraveny. I přes ztráty kvůli mrazu budeme provádět probírky v nezasažených oblastech, abychom docílili zajímavé kvality," informoval spolumajitel vinařství Libor Zlomek. Firma z Boršic u Blatnice se zaměřuje především na Rulandské bílé i šedé a Chardonnay.
Drobný mařatický vinař Bohuslav Jež tvrdí, že kdo se o vinohrad řádně staral, nemá nyní se škůdci sebemenší problémy. Vinohrady v kopcích nad Hradištěm jsou čisté, bez plísní a pomrzlých keřů. „Letošek se rovná pěkným letům 2003 nebo 2009. Teď jde o to, aby nepřišly kroupy nebo jiná podobná pohroma," uvedl Bohuslav Jež. Ten si prozatím netroufá odhadovat, jakou kvalitou se ve výsledku bude víno letošního ročníku pyšnit. O tom rozhodne až podzim. „Loni bylo do desátého srpna mizerně, pak se počasí otočilo a zažili jsme nádherný podzim, který dal vzniknout pěkným přívlastkovým vínům," ohlédl se za minulou sezonou vinař z Mařatic.
Obdobné problémy jako na Uherskohradišťsku řeší i vinaři v jiných oblastech České republiky. „Obecně se dá říct, že kvůli mrazům půjde sklizeň o dvacet až třicet procent dolů. Platí to nejen pro Uherskohradišťsko, ale i Znojemsko či Mikulovsko. Hrozny jsou zatím zdravé," podotkl mluvčí Svazu vinařů Martin Půček.
Vinaři tak nesmutní jako třeba sadaři či zemědělci, kteří toho kvůli letošnímu nepříznivému počasí sklidí výrazně méně, než je běžné.