Ačkoliv všichni pochází až z Újezdce u Přerova, využili možnosti přijet na očkování do Kroměříže.

„O maminku máme strach, protože už má své roky. A i přesto, že špatně chodí, rozhodli jsme se jet. Myslím, že jsme neprohloupili,“ hodnotí rozhodnutí snacha Ludmila Nedělová.

Původně samozřejmě zkoušela svou tchyni registrovat do bližšího zdravotnického zařízení v Přerově, ale tam volný termín nebyl.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto
Ve Zlínském kraji začnou očkovat i praktici, hejtmanství spustilo infolinku

Během středy až pátku se v krajských nemocnicích Zlínského kraje naočkuje 250 seniorů nad 80 let, kteří se přihlásili přes centrální registrační systém.

„Budeme očkovat ve všech čtyřech nemocnicích. Příští týden by měly přijít další dávky,“ prozradil mluvčí nemocnic Egon Havrlant.

SENIOŘI MAJÍ VĚTŠINOU DOPROVOD

Start očkování se obešel bez větších problémů.

„Klient přijde, první s ním administrativní pracovnice udělá dokumentaci, pak přechází klient k nám do ordinace,“ popisuje postup sestra očkovacího místa Kroměřížské nemocnice.

„Paní doktorka s ním probere ještě jednou anamnézu, změříme mu teplotu a tlak. Pokud je vše v pořádku, aplikujeme očkovací látku,“ ukazuje sestra v ordinaci.

Péče o pacienty s covidem. Ilustrační foto
Nemocnice jsou stále plné. Olga Sehnalová děkuje zdravotníkům za nasazení

Po očkování musí každý vyčkat půl hodiny v čekárně.

„Zatím vše funguje jak má. Většina klientů přichází s doprovodem,“ dodává sestra, která sama mezi prvními využila možnost očkování.

Z Kroměříže zatím nepřichází žádné zprávy o výskytu nežádoucích účinků mezi naočkovanými. Klienti si stěžovali maximálně na brnění ruky či bolest po vpichu jehly. Tedy na příznaky, které jsou typické pro očkování.

JE ZDRÁV, COVIDU SE PŘESTO BOJÍ

„Nebolelo mě to. Žádné vedlejší účinky ani nepociťuji. A kdyby něco přišlo, zatnu zuby. Něco přece vydržím. Akorát mi řekli, že nesmím dnes pracovat. Jsou tady moc milí,“ usmívá se Miroslav Ryška, který byl třetím naočkovaným klientem očkovacího místa v Kroměříži.

Ani on však nepochází přímo z Kroměříže.

„Jsem z Bystřice pod Hostýnem. Překvapilo mě, že se mi dostalo tak brzkého termínu. Až jsem se tomu divil,“ přiznává Ryška.

Novým primářem Gynekologicko-porodnického oddělení Kroměřížské nemocnice se stal na přelomu roku Lukáš Vacula
Kroměřížská nemocnice má nového primáře gynekologie

S registrací mu pomáhal syn s jeho přítelkyní. Oba jej taky na očkování doprovodili. A proč se nechal pan Miroslav Ryška očkovat?

„Vcelku jsem na svůj věk zdravý. Nemám žádné prášky, žádné problémy. Ale covid bych rozhodně nechtěl dostat. Ne všichni totiž dodržují opatření, demonstrují proti nim,“ stěžuje si Ryška.