„Program ekologických aktivit se v archeoskanzenu uskutečnil už poosmé, ale každým rokem zde ochránci přírody, hnutí Brontosaurus a environmentální specialisté nabídli návštěvníkům něco jiného," uvedl správce skanzenu Lubomír Sláma.

Členové základní organizace Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Arion Olomouc tu letos kladli návštěvníkům na srdce, aby se vyhýbali palmovému oleji. „Ten není ani zdravý, rozhodně není ani ekologický, ale je levný. Rozšířil se jako mor v celém spektru potravin, ale také například v kosmetice a drogerii," vysvětlila studentka ekologie a ochrany životního prostředí Renata Dostálová, členka ČSOP Arion Olomouc. Přidala zkušenost, že palmový olej se k nám dováží ze zemí vzdálených tisíce kilometrů od naší vlasti. Upozornila, že palmovým plantážím ustupují deštné pralesy. Rozpínající se plantáže palmy olejné vytlačují místní obyvatele z jejich přirozeného prostředí a berou jim jejich hlavní zdroj obživy – půdu.

„Podle statistik umírá ročně kvůli olejovým plantážím až 5000 orangutanů. Bez palmového oleje se české potraviny celá staletí obešly. Smetanové, máslové, masné a čokoládové potraviny palmové oleje nepotřebují," ohradila se proti nim Renata Dostálová a lákala návštěvníky k zakoupení dámských kalhotek, pánských boxerek a triček pro děti i dospělé. Výtěžek z jejich prodeje bude zaslán do zemí, kde bojují proti rozpínajícím se plantážím palmy olejné.

Na své si ve skanzenu přišly při nejrůznějších ekologických hrách a aktivitách i děti.