Řád svatého Cyrila a Metoděje pro rok 2016 obdržel sochař Petr Váňa za přínos současnému sakrálnímu umění a za významný podíl na snahách obnovit mariánský sloup na Staroměstském náměstí, řekli ČTK zástupci ČBK. Ocenění si dnes převzal osobně za potlesku tisíce poutníků. Pro ocenění si dnes přišel také architekt Jan Soukup, který se angažuje v několika občanských sdruženích, jejichž cílem je obnova ohrožených památek.

Jan Sokol, filozof, překladatel, vysokoškolský pedagog a publicista a také bývalý politik, který byl poslancem Federálního shromáždění, ministrem školství v Tošovského vládě roku 1998 a také protikandidátem Václava Klause v prezidentských volbách, dnes na Velehradě obdržel pamětní medaili. Získal ji jako výraz uznání mimo jiné za jeho dlouhodobou publikační činnost. „Ocenění mě velmi potěšilo a překvapilo, nečekal jsem to. Pořád se mi zdá, že jsou tady lidé, kteří by si to zasloužili více než já," řekl dnes ČTK Sokol.

Stejné ocenění získal psycholog a pedagog z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně Vladimír Smékal, který se kromě pedagogické dráhy věnoval ve své profesi také výzkumu a výchově dětí a mládeže.

Ocenění získaly osobnosti na konci dnešní slavnostní mše, která završila letošní oslavy příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Podle tajemníka Dnů lidí dobré vůle Josefa Kořenka si mši letos nenechalo ujít více než 23.000 poutníků, o něco více než loni. Přispělo k tomu i příjemné počasí, loni byli poutníci vystaveni tropickým teplotám. Dalších více než 15.000 lidí si nenechalo ujít pondělní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle, který vynesl zhruba 1,4 milionu korun. Do Velehradu zamířili poutníci z Česka i ze zahraničí.