Že se nejedná o legraci, dokazuje varování na webových stránkách obce. „Policii bylo oznámeno několik vniknutí podezřelých osob do zahrad, humen nebo dvorů u rodinných domů v naší obci. Tyto osoby v nočních hodinách chodily s baterkou až téměř k rodinným domům. Buďte, prosím, velmi opatrní a všímaví, případně ihned volejte Policii ČR," píše se na oficiálních stránkách Slavkova.

Šmírák nebo tipař?

Jen za poslední týden se podle starosty Libora Švardaly udály tři podobné případy. Zpráva o nich se obratem rozšířila po celé obci. „Slyšel jsem, jak o tom mluvili chlapi v hospodě. Údajně to mělo být na horním konci dědiny," prozradil provozovatel místní restaurace Vlastimil Krhovský.

V pozoru jsou už i strážci zákona. „Ve čtvrtek 28. ledna jsme řešili případ, kdy majitel rodinného domu ve Slavkově oznámil pohyb neznámé osoby po zahradě. Tato osoba svítila baterkou a poté z místa odjela vozidlem. Policisté jeli událost ihned prověřit, ovšem nebyly zjištěny žádné poznatky," popsala jeden z výjezdů mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová.

Strážci zákona podle jejích slov ve Slavkově a okolí řeší zatím jen jeden takový případ, ovšem nevyloučila, že se jich opravdu nestalo víc, jen o nich policisté prozatím nevědí.

Záměry nezvaných návštěvníků jsou prozatím neznámé. „Podle mých informací ještě nikdo nic neukradl. Nicméně byl jsem kontaktován policií, proto jsme raději upozornili občany," sdělil Libor Švardala.

Na vlastní pěst nic nepodnikejte, volejte policii

Obec podle jeho slov zažívala klidné měsíce, už hodně dlouho v jejích ulicích nemuseli policisté řešit závažnější případy vloupání či jiné nešvary.

Dění u sousedů pozorně sledují i v Horním Němčí. „O události ve Slavkově jsem už něco slyšel. U nás v obci zatím nevím o tom, že by někdo měl podobnou zkušenost," uvedl pro Slovácký deník starosta Horního Němčí Lumír Kreisl.

Policisté doporučují, aby se lidé v případě, že spatří podezřelou osobu, nepouštěli do příliš odvážných akcí.

„Pachatelé mohou být nebezpeční. Proto by majitelé z důvodu vlastní bezpečnosti měli raději přivolat policisty. Základem je samozřejmě zabezpečit vstup na zahradu či do rodinného domu a vše zamykat. V případě výskytu jakékoliv podezřelé osoby u obydlí nebo na zahradě ihned kontaktovat policii na linku 158," uvedla Milena Šabatová.